Hoppa till huvudinnehåll

Ingberg inte överraskad av visselblåsarens uppgifter: ”Uppstod en del frågetecken”

Mikaela Ingberg, 2016.
Mikaela Ingberg. Mikaela Ingberg, 2016. Bild: All Over Press Mikaela Ingberg

Det har funnits spekulationer kring en del idrottare som tävlade väldigt sällan och toppade formen till mästerskap. Det säger den tidigare spjutkastaren Mikaela Ingberg angående de nya uppgifterna om rysk dopning.

Visselblåsaren Grigorij Rodtjekov har gått ut med nya uppgifter om dopningen i Ryssland. Rodtjekov som tidigare var antidopningschef i landet berättar att samtliga ryska friidrottare var dopade under OS i Peking 2008.

Den tidigare spjutkastaren Mikaela Ingberg som tävlade i OS 2008 och var med i världseliten under stora delar av 90- och 2000-talet är inte överraskad över dagens nyhet.

– Efter det som varit med Ryssland de senaste åren så blir man tyvärr inte överraskad längre. Det har kommit fram mycket fakta och bevis och då man gjort nya tester på gamla prov så har många ryska idrottare åkt fast, säger hon till Yle Sporten.


Misstänkte du under din karriär att det var något lurt på gång med ryska idrottare?

– Jag vet inte om man kan säga speciellt ryska idrottare. Det fanns idrottare som man tänkte att det var märkligt att de kastade bra endast i ett fåtal tävlingar och inte var med i Golden League-tävlingar.

– De kunde komma till mästerskap och göra ett bättre resultat än tidigare under säsongen. Efter mästerskapen var de heller inte med på de stora galorna och det gjorde att det uppstod en del frågetecken, säger hon.

Mikaela Ingberg med spjutet i högsta hugg.
Mikaela Ingberg vann tre mästerskapsmedaljer under sin karriär. Mikaela Ingberg med spjutet i högsta hugg. Bild: / All Over Press Mikaela Ingberg

Ingberg vann tre bronsmedaljer under sin karriär, en i VM och två i EM. Förutom tre medaljer slutade hon också fyra i två mästerskap.

– Lite på skoj har jag tänkt på mina fjärdeplatser. En gång var det en rysk och en grekisk idrottare framför mig men de har inte åkt fast och man kan inte gå tillbaka till 2003 och göra om tester. Det har funnits spekulationer som har kommit fram då de inte deltagit i tävlingssäsongen som oss andra, säger Ingberg.

Hur skulle det kännas att få en medalj i efterhand?

– Nog känner man sig säkert lurad. Känslomässigt är det stor skillnad att kliva upp på pallen i ett mästerskap eller om man 5–10 år senare får veta att man borde ha varit på pallen.

– Jag kan tänka mig den besvikelse som finns då alla idrottare inte tävlat på samma villkor, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport