Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö överlägsen också i Västnyland - Torvalds och Haatainen långt under partistödet

Sauli Niinistö under en kristallkrona.
Inte heller i Västnyland fanns det någon kandidat som kunde hota Sauli Niinistös valframgång. Sauli Niinistö under en kristallkrona. Bild: Lehtikuva/ Vesa Moilanen Presidentvalet i Finland 2018,presidentval,Sauli Niinistö

Det finns en gemensam nämnare för alla kommuner i Västnyland och det är att det gick uselt för alla andra än Sauli Niinistö, säger SFP:s Andreas Elfving i Ingå.

Andreas Elfving som är SFP:s politiska sekreterare. Svenska folkpartiets kandidat Nils Torvalds landade på sista plats i presidentvalet.

SFP:s Nils Torvalds.
Nils Torvalds (SFP) fick under tio procent av rösterna i alla de västnyländska kommunerna. SFP:s Nils Torvalds. Bild: Ann-Charlotte Åkerholm / Yle eu-valet 2014

Nils Torvalds sa själv att han hade väntat sig fler röster än de anspråkslösa 1,5 procent han fick.

Också i Västnyland, där SFP har ett starkt fotfäste, fick Torvalds se sig besegrad med hästlängder av både Sauli Niinistö och Pekka Haavisto - i Hangö och Sjundeå dessutom av Sannfinländarnas Laura Huhtasaari.

Diagram över hur Lojoborna röstade i presidentvalet 2018.
I Lojo var det inte många som röstade på Nils Torvalds (SFP). Diagram över hur Lojoborna röstade i presidentvalet 2018. Bild: Yle presidentval,Presidentvalet i Finland 2018,Diagram,Lojo

I Lojo landade Torvalds sist av alla kandidater med ynkliga 0,7 procent av rösterna.

SFP-majoritet hade ingen betydelse

Ingå och Raseborg har båda SFP-majoritet i fullmäktige men det märks inte i resultatet i presidentvalet.

I Ingå kammade Torvalds hem 9,6 procent av rösterna medan siffran för Raseborgs del var 7,8 procent.

I Sjundeå knep Torvalds fem procent av rösterna.

- Det visar på Sauli Niinistös starka stöd. Niinistö har skött sig bra som president och väljarna tyckte väl inte att det fanns orsak att rösta på någon annan säger Elfving.

Diagram som visar hur Hangöborna röstade i presidentvalet 2018.
Det största stödet i Västnyland fick Sauli Niinistö i Hangö. Diagram som visar hur Hangöborna röstade i presidentvalet 2018. Bild: Yle presidentval,Presidentvalet i Finland 2018,Diagram,Hangö

Upplever du att SFP:arna svek Nils Torvalds?

- Nå, nog är det ju så att de flesta SFP:arna röstade på Sauli Niinistö i det här valet. Jag skulle inte kalla det för ett svek för det var ju ganska klart hur det skulle gå. Presidentval är alltid annorlunda än andra val, säger Elfving.

Andreas Elfving tillsammans med Nils Torvalds i kartong.
Andreas Elfving tyckte att Nils Torvalds bidrog med substans till debatten. Andreas Elfving tillsammans med Nils Torvalds i kartong. Bild: privat Västnyland,Andreas Elfving

Däremot tycker Elfving att det är beklagligt att de övriga presidentkandidaterna – och särskilt Sauli Niinistö - undvek att ta ställning i utrikespolitiska frågor som förr eller senare måste diskuteras.

- Man har gått med släckta lyckor i väldigt viktiga frågor. Det kommer garanterat att fattas ett beslut om Natomedlemskap under de här sex åren, säger Elfving och syftar på att Nils Torvalds var den enda kandidaten som tydligt tog ställning för ett Nato-medlemskap.

Kommunismstämpel svår att göra sig av med

Elfving bedömer också att Nils Torvalds kommunistiska förflutna utgjorde en viss barlast.

- Det hade säkert en inverkan. Det vet jag efter att ha talat med människor under kampanjen. Det var ändå en helt annan tid då på 70-talet. Det satte säkert sina spår, speciellt för dem som var med då och kommer ihåg vad som hände, säger Elfving.

Svalt stöd för socialdemokraten Haatainen

Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta hörde till de socialdemokrater som också gärna hade ställt upp som presidentkandidat för SDP. Hon brädades däremot av Tuula Haatainen då SDP:s partifullmäktige utsåg sin presidentkandidat.

Suuri Vaalikeskustelu 25.01.2018, TV1. Tuula Haatainen
Tuula Haatainens (SDP) väljarstöd i Västnyland låg mellan 2 och 4 procent. Suuri Vaalikeskustelu 25.01.2018, TV1. Tuula Haatainen Bild: Derrick Frilund / Yle Presidentvalet i Finland 2018,val,Suuri vaalikeskustelu,Tuula Haatainen

Trots att socialdemokraterna har ett relativt starkt fotfäste både i Raseborg, Hangö och Lojo lyckades inte Tuula Haatainen locka de västnyländska väljarna.

Diagram som visar hur Sjundeåborna röstade i presidentvalet 2018.
Så här röstade Sjundeåborna i presidentvalet 2018. Diagram som visar hur Sjundeåborna röstade i presidentvalet 2018. Bild: Yle presidentval,Presidentvalet i Finland 2018,Diagram,Sjundeå

I Hangö och Raseborg fick Haatainen drygt fyra procent av rösterna och i Lojo ännu mindre. I Ingå och Sjundeå fick hon under tre procent av rösterna.

Socialdemokraterna röstade höger

Feldt-Ranta hävdar att det inte i detta val fanns några samband mellan kandidaterna och partitillhörigheten.

- Det här presidentvalet var ju ett personval men att han fick ett så här enormt stöd i den första omgången är historiskt, säger Feldt-Ranta om Niinistös brakseger.

Maarit Feldt-Ranta
Maarit Feldt-Ranta tycker ändå att valet kan anses demokratiskt. Maarit Feldt-Ranta Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Maarit Feldt-Ranta

Feldt-Ranta är glad över att de övriga partierna i alla fall ställde upp egna presidentkandidater och att det blev en diskussion inför valet.

- Nu hade vi åtta kandidater att välja mellan och det är viktigt med tanke på demokrati.

Diagram över hur raseborgarna röstade i presidentvalet 2018.
SFP är ett starkt parti inom lokalpolitiken i Raseborg men det syntes inte i presidentvalet. Diagram över hur raseborgarna röstade i presidentvalet 2018. Bild: Yle presidentval,Presidentvalet i Finland 2018,Diagram,Raseborg

Demokratin i detta fall består i att människorna i varje fall gick och röstade.

- Det finns olika perioder. Ibland vill man ha förändring, ibland vill man ha en första kvinnlig president. Nu ville man ha trygghet och kontinuitet, analyserar Feldt-Ranta.

"Niinistö kom för lätt undan"

En som däremot är besviken över att den sittande presidentens väljarstöd var så överlägset är Elina Hatakka från De gröna i Ingå.

- Jag tycker själv att det hade varit väldigt viktigt med en andra omgång. Det gick lite för lätt för Niinistö nu, säger hon.

Vi kan kalla det här Saulistan― Elina Hatakka, De gröna

Ur demokratisynvinkel tycker hon resultatet är problematiskt.

- Vi kan kalla det här Saulistan. Det är inte ett tecken på västerländsk demokrati, säger Hatakka.

Ett diagram som visar hur väljarna i Ingå har röstat i presidentvalet 2018.
De grönas Pekka Haavisto fick procentuellt sett flest västnyländska röster i Ingå men också i Ingå var Sauli Niinistö överlägsen etta. Ett diagram som visar hur väljarna i Ingå har röstat i presidentvalet 2018. Bild: Yle Ingå,Ingå Kommun,presidentval,Presidentvalet i Finland 2018,Diagram

I alla västnyländska kommuner kom De grönas kandidat Pekka Haavisto på andra plats. I Raseborg, Ingå och Sjundeå fick han omkring 13 procent av rösterna och i de övriga kommunerna något mindre.

- Jag tycker att Haavistos resultat var väldigt bra nu när man minns hur populär Niinistö är. Förra valet (år 2012) var ingen sittande president uppställd och det var svårare att få lika mycket röster den här gången, säger Elina Hatakka.

I de övriga västnyländska kommunerna var Haavistos resultat på samma nivå eller något sämre.

Läs mera:

Så röstade Finland – se vem som kom tvåa och var kandidaterna fick mest röster

I vilken kommun var valdeltagandet högst och var fick kandidaterna mest stöd? Här får du valresultatet som grafik och kartor över valresultatet.