Hoppa till huvudinnehåll

Opinionsmätningar får ofta kritik - men Yles sista mätning överensstämde väl med resultatet

Paavo Väyrynen, Laura Huhtasaari, Pekka Haavisto och Sauli Niinistö.
Paavo Väyrynen, Laura Huhtasaari, Pekka Haavisto och Sauli Niinistö. Bild: Lehtikuva Presidentvalet i Finland 2018

De politiska mätningarnas tillförlighet har ifrågasatts i samband med bland annat brexit och Donald Trumps valseger. Yles sista mätning inför presidentvalet stämmer däremot bra överens med det faktiska valresultatet.

Mätningen som publicerades den 25 januari ger Sauli Niinistö ett stöd på 63 procent, Pekka Haavisto 14 procent.

grafik
grafik Presidentvalet i Finland 2018

Också stödet för de andra kandidaterna ligger nära valkvällens saldo.

Laura Huhtasaari och Paavo Väyrynen förutspåddes bägge ligga på 6 procent, där blev de verkliga procentandelarna 6,9 respektive 6,2 procent.

För Matti Vanhanen och Merja Kyllönen uppskattades stödet till 4 procent, för Nils Torvalds och Tuula Haatainen 2 procent.

De slutliga andelarna var 4,1 procent för Vanhanen, 3,3 procent för Haatainen, 3,0 procent för Kyllönen samt 1,45 procent för Torvalds.

Liknande trend i kommunalvalet

I samband med kommunalvalet granskade Svenska Yle i vilken utsträckning de tre sista opinionsmätningarna inför kommunalvalet överensstämde med det egentliga valresultatet.

Det visade sig att mätningarna (Yle, HS, Alma Media) underskattade stödet för Samlingspartiet och SDP, medan Sannfinländarna och Centern fick ett högre stöd i mätningarna än i verkligheten.

I stort sett överensstämde mätningarna ändå med valresultatet.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes