Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland stängs av från Paralympics

Paralympiska- och ryska flaggan vajar
Paralympiska- och ryska flaggan vajar Bild: Smirnov Vladimir /All Over Press paralympiska spelen,flagga,Ryssland,paralympiska flaggan

Ryssland som land är avstängt från Paralympics men enskilda idrottare kan få tävla under neutral flagg. Internationella paralympiska kommittén (IPK) väljer med andra ord att gå på samma linje som IOK.

Paralympics avgörs i Pyeongchang mellan den 9 och 18 mars och nu har IPK fattat beslutet att porta Ryssland från spelen. Till skillnad från vid sommar-OS i Rio de Janeiro 2016 kan enskilda idrottare nu få tävla under neutral flagg.

– Även om man gjort stora framsteg i Ryssland så kommer avstängningen att fortsätta. Vi måste ändå lyfta fram att ryska paraidrottare nu testats regelbundet och är bland de som granskas mest i världen.

– Tack vare Wadas övervakning har vi större tilltro till att systemet i Ryssland inte längre är lika korrumperat, säger IPK i ett pressmeddelande.

Ryska idrottare kommer att får tävla i fem idrotter i Pyeongchang: alpint, skidskytte, längdskidåkning, snowboard och rullstolscurling. Enligt IPK kan ett 30-tal ryska idrottare få tävla i Paralympics.