Hoppa till huvudinnehåll

Språkbadsskolan i Jakobstad byggs på BI-tomten

Språkbadskolan
Här finns Språkbadsskolan i Jakobstad i hyrda utrymmen för tillfället Språkbadskolan Bild: Nathalie Lindvall språkbadsdagis

Språkbadsskolan i Jakobstad skall byggas på BI-tomten och stå klar hösten 2019. Skolan beräknas kosta 11 miljoner euro och blir en treserieskola, med två svenska och finsk serie.

Dagvårdsutrymmen ingår inte i projektet, enbart utrymmen för förskola och eftis och morris verksamhet.

Den nuvarande fastigheten på BI-tomten skall rivas och tomten kommer att saneras och jordmassor kommer att bytas ut innan bygget kan starta. Tomten har tidigare, fram till 1960-talet, varit stadens avstjälpningsplats.

BI-fastigheten i Jakobstad står tom och oanvänd sedan många år
Gamla BI-fastigheten rivs och tomten saneras BI-fastigheten i Jakobstad står tom och oanvänd sedan många år Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,Österbotten,bi-fastigheten

- Beslutet i stadsstyrelsen var enhälligt och bestämmelserna för jordsaneringar är så strikta så det borde inte bli nåt problem, säger stadsstyrelsens viceordförande Lars Björklund (SDP).

Lars Björklund
Lars Björklund (SDP) Lars Björklund Jakobstad,budgeter,Lars Björklund

Ingen exakt räkning för saneringen

Enligt Björklund beräknas saneringen av marken kosta 250 000 -500 000 euro.

- Den andra påtänkta alternativet med Pursisalmifastigheten har ett bokföringsvärde på 600 000 euro, bokföringsvärdet på BI-fastigheten är noll euro, det påverkar saken.

Stadsstyrelsen godkände rumsprogrammet för språkbadsskolan och nu börjar planeringen för en ny språkbadsskola.

Läs också