Hoppa till huvudinnehåll

Brotten minskar i Österbotten – men det stora antalet narkotikabrott sticker i ögonen

Huvudförtroendeman Jukka Sillanpää, överkommissarie Thomas Skur och polischef Kari Puolitaival.
Huvudförtroendeman Jukka Sillanpää, överkommissarie Thomas Skur och polischef Kari Puolitaival. Huvudförtroendeman Jukka Sillanpää, överkommissarie Thomas Skur och polischef Kari Puolitaival. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Polis,poliser,polischef kari puolitaival

Polisen i Österbotten har nu presenterat fjolårets statistik och den är tudelad. Å ena sidan minskade det sammanlagda antalet brott med 11,76 procent men å andra sidan ökade narkotikabrotten.

Är det er förtjänst, eller vad ligger bakom?

- Delvis är det säkert vår förtjänst. Vi hoppas att vi har dragit vårt strå till stacken, säger kommissarie Magnus Jakobsson.

Jakobsson har tittat närmare på statistiken tillsammans med kommunikationschef Mikael Appel.

Hur nöjd är man som polis när man ser att brotten minskar?

- Man får nog vara mycket nöjd. Vår uppgift är ju att minska på brottsligheten i samhället och utvecklingen är positiv när man blickar tillbaka 10-20 år, säger Appel.

Mikael Appel, kommunikationschef på Österbottens polisinrättning.
Mikael Appel. Mikael Appel, kommunikationschef på Österbottens polisinrättning. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Polis,österbottens polisinrättning

Narkotikabrotten fortsätter öka - "Sticker i ögonen"

Men det som ständigt varit på tapeten de senaste åren är fortfarande ett växande problem, nämligen narkotikabrotten.

De ökade från 1581 fall 2016 till 1767 fall i fjol. I procent blir det en ökning med 11,76 procent. I fjol var 34 procent av rattfylleristerna i Österbotten drogpåverkade.

- Det sticker i ögonen. Användning av narkotika medför att man gör sig skyldig till andra brott, till exempel då användningen av narkotika i trafiken, säger Magnus Jakobsson.

Satsar mer på narkotikan

Polisen i Österbotten har börjat satsa mer på att få bukt med narkotikabrotten. En skild grupp har bildats som ska gräva djupare i saken.

Vad gäller narkotikan har bilden förändrats radikalt de senaste tio åren. Tidigare köpte man sitt knark på gatan, i dag beställer man på nätet.

- Man kan sitta hemma på soffan och klicka hem en beställning. Tröskeln har blivit lägre när man inte längre behöver söka upp en okänd person på stan för att få tag på knark, säger Mikael Appel.

Vilka är användarna? Unga människor?

- Såväl unga som äldre. Det beror också på var vi väljer att satsa. Tittar vi närmare på unga så fastnar ju fler unga, säger Magnus Jakobsson.

Då kommer vi tillbaka till den eviga frågan: Ökar antalet brott för att polisen satsar på just det området och får fast fler användare, eller ökar användningen oberoende?

- Ingen kommer ju hit till stationen och anmäler att de använder narkotika. Uppfattningen är att narkotikabrotten ökar, säger Jakobsson.

Fältchef Magnus Jakobsson
Magnus Jakobsson. Fältchef Magnus Jakobsson Bild: Yle/ Malin Hulkki magnus jakobsson

Skärpning på nätet

Ett annat fenomen som Mikael Appel lyfter upp är brottsligheten på nätet. Totalt sett minskade antalet fall av nätbedrägerier i Österbotten i fjol.

- Jag hoppas att den utvecklingen håller i sig. Att folk fortsätter vara vaksamma när de rör sig på nätet och att man inte låter sig luras lika lätt som tidigare.

Fler fall av familjevåld

Familjevåldet tycks, åtminstone vid en första anblick, ha ökat ordentligt. Från 160 anmälda fall år 2016 till 225 fall i fjol, det vill säga en ökning med 40,62 procent.

- Det är svårt att dra slutsatser av det här, eftersom en del beror på hur polisen skriver anmälningarna. Har man glömt att sätta kryss i rutan så har inget familjevåld förekommit, enligt statistiken, säger Appel.

Skuggor av man och kvinna. Mannen höjer handen för att slå.
Skuggor av man och kvinna. Mannen höjer handen för att slå. Bild: YLE/Roy Fogde våld,familjevåld,skuggor

Utländska medborgares andel av brotten

Något som också sticker ut är att antalet sexualbrott där en utländsk medborgare är misstänkt ökade med hela 140 procent, från 22 till 53 fall.

En minst sagt ordentlig ökning, vad ligger bakom?

- Den procentuella ökningen ger lätt en missvisande bild. I det här fallet rör det sig om två-tre personer som gjort sig skyldiga till flera sexualbrott. Det är alltså dessa personer som nästan på egen hand står bakom ökningen, säger Appel.

Appel säger att en stor del av nämnda brott har skett på nätet.

Av alla sexualbrott och våldtäktsbrott är en utländsk medborgare skyldig i 32,5 procent (notera Appels kommentar ovan), respektive 32,7 procent av fallen.

Person sitter och skriver på en dator.
Person sitter och skriver på en dator. Bild: imago/STPP/ All Over Press bärbara datorer,datorer,internet,cybersäkerhet,informationsteknik,brott,stöld,hackande (databehandling),nättjänster,brottslighet,hacker,offentlig information,nätbrott,nätbrottslighet

Färre grova stölder - men fler utländska gärningsmän

Antalet grova stölder minskade i fjol. Men antalet fall där den misstänkte är en utländsk medborgare ökade med över hundra procent, från 22 fall till 45. Andelen grova stölder som begåtts av utlänningar var 42,9 procent.

Samtidigt minskade antalet rån där en utländsk medborgare var misstänkt med 71,43 procent, från 7 till 2 fall. Andelen är 2,4 procent.

De säkraste gatorna finns i Österbotten

Polisen för också statistik över något man kallar "gatusäkerhet" och där är Österbotten bäst i landet. Gatusäkerheten räknas ut genom att man tar antalet brott som sker på allmänna platser och relaterar det till invånarantalet.

- Vi är faktiskt ganska överlägsna, säger Magnus Jakobsson.

Vad betyder gatusäkerheten i praktiken? Hur sannolikt det är att man blir rånad eller misshandlad?

- Det betyder just det.

Kasten inom Österbotten är dock stora. I städerna är det förstås inte lika säkert som på landsbygden.