Hoppa till huvudinnehåll

Färre brott i sydvästra Finland i fjol – men ökningen av sexuellt våld och grova drogbrott oroar polisen

Polis vid polisbil.
Polis vid polisbil. Bild: Yle/Lotta Sundström Polis,poliser,polisfordon,polisen i åbo

Polisens färska statistik visar att antalet brott överlag minskade rejält i sydvästra Finland i fjol jämfört med 2016.

Polisens vardag är inne i en förändring och det blev tydligt i samband med knivdådet i Åbo i augusti― Polischef Tapio Huttunen.

Antalet anmälda brott som lyder under strafflagen, det vill säga alla andra brott än trafikbrott, minskade sammanlagt med nästan 9 procent. Sammanlagt registrerades 36 259 brott i sydvästra Finland 2017.

- Säkerhetsläget i sydvästra Finland har förbättrats avsevärt och det har skett en betydande minskning av antalet brott, konstaterar polischef Tapio Huttunen vid sydvästra Finlands polisinrättning.

Fler grova narkotikabrott

Antalet grova narkotikabrott ökar trots att narkotikabrotten överlag minskar. Särskilt stor är ökningen i Björneborg där antalet grova narkotikabrott fördubblades under 2017.

Överlag kan man från polisens sida vara nöjd med statistiken, skriver polisen i sitt pressmeddelande. Men det finns vissa trender som väcker oro.

amfetaminbeslag i helsingfors 28.01.10
Arkivbild. Antalet grova drogbrott ökade 2017 i sydvästra Finland amfetaminbeslag i helsingfors 28.01.10 Bild: Polisen narkotikabrott

- Polisens vardag är inne i en förändring och det blev tydligt i samband med knivdådet i Åbo i augusti. Det som också oroar är att antalet droganvändare och kringeffekterna av droganvändningen ökar, konstaterar Huttunen.

Salutorget i Åbo den 21 augusti.
Knivdådet i Åbo i augusti var enligt polisen den allvarligaste enskilda incidenten i sydvästra Finland 2017. Salutorget i Åbo den 21 augusti. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Åbo,Knivdådet i Åbo 2017,gravljus

Statistiken visar också att brott mot liv och misshandel på allmänna platser minskar. I fjol registrerades 3 724 misshandelsfall i sydvästra Finland.

- Polisen har satsat på övervakningen i stadskärnor och vid restauranger under veckoslut och det har gett resultat. Men trots det är antalet misshandelsfall fortfarande för högt, påpekar Huttunen.

Tapio Huttunen, polischef vid Sydvästra Finlands polisinrättning
Polischef Tapio Huttunen. Tapio Huttunen, polischef vid Sydvästra Finlands polisinrättning Bild: Yle/Linus Hoffman tapio huttunen

Trots att våldsbrotten minskar har antalet våldtäktsanmälningar ökat under 2017 från 119 till 202. Ett 30-tal fall förklaras av att två gärningsmän gjort sig skyldiga till flera våldtäkter en längre tid och att brottsanmälningarna gjordes i fjol.

Enligt polisen sker största delen av våldtäkterna på privata platser.

Polisen vill att stugägare anmäler inbrott så snabbt som möjligt

Egendomsbrotten minskade med 11 procent men stuginbrotten ökade däremot med 47 procent. 2016 anmäldes 150 stuginbrott i sydvästra Finland men ifjol var siffran uppe i 220. Störst var ökningen i Satakunta.

- Ökningen kan bero på några enstaka gärningsmän som gjort sig skyldiga till flera inbrott. Då man spränger en inbrottsliga brukar situationen lugna ner sig för en tid framöver, påpekar Huttunen.

Någon bryter upp dörr med kofot
Stuginbrotten ökade kraftigt i fjol. Någon bryter upp dörr med kofot Bild: Mikael Crawford/Yle kofot,brott,inbrott,stuginbrott

- Det är till stor hjälp för utredningen ifall stugägaren anmäler inbrottet till polisen så snabbt som möjligt. Nu händer det ofta att tidpunkten för inbrottet inte går att bestämma mer exakt än någon gång mellan oktober och valborg.