Hoppa till huvudinnehåll

I dag väcks åtal för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm

Utryckningsfordon på Drottninggatan i Stockholm efter attacken den 7 april
Utryckningsfordon på Drottninggatan i Stockholm efter attacken den 7 april Bild: EPA/Fredrik Sandberg Stockholm,Drottninggatan,Sverige,terrorism,Attentatet i Stockholm 2017

Fem personer dog i terrorattacken på Drottninggatan i april ifjol. Den misstänkte gärningsmannen Rahkmat Akilov har erkänt dådet och rättegången börjar i februari.

Det var på eftermiddagen den 7 april ifjol som Rahkmat Akilov stal en vit lastbil och körde nästan en halv kilometer på Drottninggatan, innan han slutligen körde in i varuhuset Åhléns.

Fem personer dog i attentatet och 15 personer skadades allvarligt. Några dagar senare erkände Akilov dådet.

Terrordådet har beskrivits som det värsta i Sveriges moderna historia.

Porträttbild på stockholmaren Lars Eklöf med Drottninggatan i bakgrunden.
För mig kändes det nästan som förväntat att någonting skulle hända. Då man ser alla händelser i samhället, så tänkte jag att någongång måste det väl hända hos oss, säger Lars Eklöf. Porträttbild på stockholmaren Lars Eklöf med Drottninggatan i bakgrunden. Bild: Yle/Linda Söderlund person

- Jag var ungefär 50 meter ifrån, jag satt inne på Kungshallen och åt lunch, berättar stockholmaren Lars Eklöf.

Eklöf märkte först ingenting, men då han kom ut såg han alla människor som var på väg bort från Drottninggatan, och då insåg han att någonting hade hänt.

- Jag såg en ordningsvakt och frågade vad som hade hänt, och han sa att det var en lastbil som kört in i Åhlens. Jag märkte att han var lite skärrad, men han var ändå samlad. Jag kände ingen rädsla.

- Tycker du att terrordådet har förändrat Sverige på något sätt?

- Nej, inte särskilt mycket, jag tycker inte det. Det som har förändrat Sverige mera är de här upploppen i förstäderna, i Göteborg och Malmö. Det är mera oroväckande, det visar på en social oro och splittring i samhället, säger Eklöf.

Fler betonglejon och skärpt terrorlagstiftning

Efter terrorattacken har de klassiska betonglejonen på Drottninggatan blivit fler. Tidigare var det 37 lejon på gatan, men sedan beställdes drygt 130 betonglejon till. De ska förhindra att en liknande attack sker just här.

Tre betonglejon på Drottninggatan i Stockholm.
De gamla betonglejonen väger 900 kg och har kritiserats för att inte vara tillräckligt tunga. Stockholms stad utreder att skaffa ännu tyngre betonglejon. Alla 130 beställda lejon har ännu inte levererats. Tre betonglejon på Drottninggatan i Stockholm. Bild: Yle/Linda Söderlund betong,Drottninggatan,Stockholm,lejon

Det planeras också någon form av minnesplats för offren. Eventuellt blir det ett monument, men det är ännu inte klart.

För en dryg månad sedan lade regeringen fram ett förslag om skärpt terrorlagstiftning.

Det ska bli straffbart att delta i en terroristorganisations verksamhet, och det gäller också sådant som att till exempel göra pr åt terrororganisationer eller sköta deras webbsidor.

“Det kan hända igen”

Väninnorna Samra Qazi och Lovisa Ingles strosar förbi de stora glasfönstren som lastbilen rammade i april. De berättar att det kändes overkligt först då de fick höra om attentatet.

Lovisa Ingles och Samra Qazi på Drottninggatan i Stockholm.
Lovisa Ingles och Samra Qazi. I bakgrunden det hörn som lastbilen körde in i. Lovisa Ingles och Samra Qazi på Drottninggatan i Stockholm. Bild: Yle/Linda Söderlund person

- Man trodde väl inte riktigt på det först, utan sökte upp bilder på nätet för att se att det verkligen hade hänt. Det var lite skrämmande, säger Ingles.

- Tycker ni att Sverige har förändrats efter terrorattentatet?

- Det är inget man märker i vardagen, säger Ingles.

- Jag håller med, det är inget man märker i vardagen, men regeringen har väl implementerat några förändringar, säger Qasi.

Varken Qasi eller Ingles är direkt rädda för att ett attentat ska ske igen, även om de är väldigt medvetna om att risken finns. Terrorhotnivån i Sverige ligger på en trea, på en femgradig skala.

- Samtidigt tycker jag ändå att Sverige är väldigt säkert. Vi har det väldigt bekvämt här. Men någonstans i bakhuvudet ligger det väl, att det kan hända igen, säger Qasi.

Största rättegången i sitt slag

Rättegången mot Rahkmat Akilov beräknas börja i februari och pågå i tre månader. Ungefär 150 personer är målsägande: det är offer, anhöriga och andra som har påverkats av terrordådet.

Rättegången i Stockholms tingsrätt bedöms bli den största i sitt slag. Intresset för rättegången är också stort och tingsrätten har reserverat omkring 100 platser enbart för medierna.

Läs mera:

Efter terrordådet i Stockholm – förebyggande åtgärder mot lastbilsstölder efterlyses i Finland

Lastbilar har använts i terrorsyfte på flera håll i Europa det senaste året. Därför kan det finnas skäl att se över säkerheten också i finländska lastbilar.

Läs också