Hoppa till huvudinnehåll

Kollektivtrafiken står stilla i Helsingforsregionen på fredag - facket protesterar mot aktiveringsmodellen

Bild inifrån en stadsbuss. Man ser flera tomma säten och några passagerare.
Bild inifrån en stadsbuss. Man ser flera tomma säten och några passagerare. Bild: Yle/Mira Myllyniemi buss,buss 23 i helsingfors

Nästan all kollektivtrafik i Helsingforsregionen står stilla på fredag på grund av strejk. Strejken ingår i fackcentralen FFC:s protest mot aktiveringsmodellen för arbetslösa.

Helsingforsregionens trafik meddelar att all metrotrafik och all spårvagnstrafik i huvudstadsregionen är inställd fredagen den 2 februari.

Största delen av bussarna berörs av strejken mellan klockan 03 och 18, men enstaka bussturer körs. Vilka bussturer det handlar om klarnar senare, meddelar HRT.

Busstrafiken kommer i gång stegvis efter klockan 18 på fredagskvällen. Metro- och spårvagnstrafiken återgår till det normala från och med lördagsmorgonen.

Huvudförtroendemannen vid fackföreningen för spårvags- och metropersonalen Tuula Metsäketo-Korkalainen säger att den politiska strejken berör alla medlemmar i fackföreningen.

- Vi kommer att övervaka att arbete som berörs av strejken inte kommer att utföras, säger Metsäketo-Korkalainen.

Arbetsgivarna kritiska

Bland annat Kommunarbetsgivarna (KT) är kritiska till strejken.

- Helsingfors har ett trafikkaos på kommande på fredag. Buss-, metro- och spårvagnstrafiken hotar att stängas ner. Det här är helt orimligt och alltför omfattande, säger KT:s arbetsmarknadschef Markku Jalonen.

Enligt kommunarbetsgivarna är ett tvärstopp i kollektivtrafiken orimligt mot vanliga medborgare.

- Det här är en totalt politisk strejk som riktar sig mot riksdagens beslut men påverkar vanliga människor. Det här hindrar många från att ta sig till jobbet, konstaterar Jalonen.

Artikeln har uppdaterats. HRT:s uppgifter om hur strejken berör busstrafiken lades till klockan 10.59

Källor: Yle, HRT

Läs mera:

Stora delar av industrin stannar upp nästa fredag - också Industrifacket strejkar i protest mot aktiveringsmodellen

Industrifacket kommer att delta i Finlands fackförbunds centralorganisations demonstration mot aktiveringsmodellen och stöder den med politisk strejk. Strejken börjar på morgonen den 2 februari och pågår i ett dygn.

Läs mera:

Städbranschen applåderar aktiveringsmodellen: Hundra lediga jobb varje dag

Städbranschen kunde ha stor nytta av aktiveringsmodellen, ifall den börjar fungera. Behovet av arbetskraft är skriande och det blir värre. Rekryterare påtalar ändå problemet att anställa folk för max 18 timmar på tre månader. Vem gagnar det?

Läs också