Hoppa till huvudinnehåll

Larsmopolitiker oroliga för antalet sexualbrott mot barn: "Det vände sig i magen, vidrigt"

Åsa Björkman
Åsa Björkman (SFP) tog initiativet till motionen. Åsa Björkman Bild: Nathalie Lindvall masken

Politiker i Larsmo bekymrar sig över antalet sexualbrott mot barn i kommunen. Samtliga fullmäktigeledamöter vill att kommunen reder ut vad man kan göra för att förändra läget och hjälpa barn.

Bakgrunden är att 31 sexualbrott har anmälts i Larsmo de senaste sju åren. I 26 av fallen handlar det om att barn har utsatts. Det fick Åsa Björkman (SFP) att reagera och skriva en motion.

- Vi har på våra gruppmöten pratat en tid redan om vad man kunde göra, men nu då statistiken kom vid nyår passade det att lyfta upp det.

"Det vände sig i magen, vidrigt"

Larsmo ligger över landets medeltal i fråga om antal sexualbrott per tusen invånare. När Björkman såg statistiken mådde hon dåligt.

- Det vände sig i magen, vidrigt. Jag vet inte vad man kan göra men någonstans ska man starta och lyfta frågan på bordet.

Vad kan samhället göra?

Motionen fick stort gehör bland politikerna och alla 27 ledamöter i fullmäktige har skrivit under den. Man vill veta vad till exempel skola, församlingar och föreningar kan göra för att förändra läget.

- Vad kan man från samhällets sida göra för att förhindra och förebygga? Ska vi lära barnen säga stopp min kropp eller lära dem intregritet. Det måste experterna säga men vi kan i alla fall utreda vad vi kan göra annorlunda, säger Björkman.

Motionen bereds nu i kommunen i vanlig ordning.

ÖT var först med nyheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten