Hoppa till huvudinnehåll

Nu slutar spårvagnsförarna sälja biljetter

Spårvagn på väg från hållplats
Från och med februari kan du inte längre köpa en engångsbiljett på spårvagnen. Spårvagn på väg från hållplats Bild: Fred Wilén/YLE spårvagn,Helsingfors,kajsaniemi

Från och med den 1 februari 2018 kan passagerarna inte längre köpa biljetter på spårvagnarna i Helsingfors. Orsaken bakom förändringen är att förkorta tiden som spårvagnen står stilla vid hållplatserna och därigenom göra spårvagnstrafiken smidigare.

På våren meddelade HRT att biljettförsäljningen kommer att upphöra i spårvagnarna.

Och från och med 1 februari 2018 är det inte längre möjligt att köpa en engångsbiljett av förarna i spårvagnarna.

Biljettförsäljningen i spårvagnarna har minskat från år till år och uppgår nu till 0,9 procent av den totala biljettförsäljningen.

Enligt Helsingforsregionens trafik HRT är orsaken bakom förändringen att man vill förkorta tiden som spårvagnen står stilla vid hållplatserna.

På så sätt ska spårvagnarna bättre kunna hålla tidtabellen och spårvagnstrafiken blir smidigare.

– Trafiken försnabbas, blir smidigare och noggrannare. För tillfället uppgår en sjättedel av resetiden vid hållplatserna, säger kollektivtrafiksplanerare Lauri Räty vid HRT i ett pressmeddelande.

Engångsbiljetter gäller fortfarande

Trots att det inte längre är möjligt att köpa en engångsbiljett av föraren, gäller fortfarande engångsbiljetter som betalningssätt i spårvagnarna.

Engångsbiljetter kan köpas från biljettautomater och med resekortet.

Dessutom kan engångsbiljetter köpas från vissa parkeringsautomater. Nätverket ska utvidgas med 385 parkeringsautomater med möjlighet att köpa en engångsbiljett till kollektivtrafiken.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen