Hoppa till huvudinnehåll

Nu slutar spårvagnsförarna sälja biljetter

Spårvagn på väg från hållplats
Från och med februari kan du inte längre köpa en engångsbiljett på spårvagnen. Spårvagn på väg från hållplats Bild: Fred Wilén/YLE spårvagn,Helsingfors,kajsaniemi

Från och med den 1 februari 2018 kan passagerarna inte längre köpa biljetter på spårvagnarna i Helsingfors. Orsaken bakom förändringen är att förkorta tiden som spårvagnen står stilla vid hållplatserna och därigenom göra spårvagnstrafiken smidigare.

På våren meddelade HRT att biljettförsäljningen kommer att upphöra i spårvagnarna.

Och från och med 1 februari 2018 är det inte längre möjligt att köpa en engångsbiljett av förarna i spårvagnarna.

Biljettförsäljningen i spårvagnarna har minskat från år till år och uppgår nu till 0,9 procent av den totala biljettförsäljningen.

Enligt Helsingforsregionens trafik HRT är orsaken bakom förändringen att man vill förkorta tiden som spårvagnen står stilla vid hållplatserna.

På så sätt ska spårvagnarna bättre kunna hålla tidtabellen och spårvagnstrafiken blir smidigare.

– Trafiken försnabbas, blir smidigare och noggrannare. För tillfället uppgår en sjättedel av resetiden vid hållplatserna, säger kollektivtrafiksplanerare Lauri Räty vid HRT i ett pressmeddelande.

Engångsbiljetter gäller fortfarande

Trots att det inte längre är möjligt att köpa en engångsbiljett av föraren, gäller fortfarande engångsbiljetter som betalningssätt i spårvagnarna.

Engångsbiljetter kan köpas från biljettautomater och med resekortet.

Dessutom kan engångsbiljetter köpas från vissa parkeringsautomater. Nätverket ska utvidgas med 385 parkeringsautomater med möjlighet att köpa en engångsbiljett till kollektivtrafiken.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen