Hoppa till huvudinnehåll

Så här påverkas du av strejken: Kollektivtrafiken stannar, affärerna kan tömmas på färskvaror och mycket mera

en ensam vit lastbil i valkom hamn
Transportbranschen strejkar på fredag. Det innebär stopp för såväl lastbilar som för exporthamnar. en ensam vit lastbil i valkom hamn Bild: Yle/Malin Tenhunen vit lastbil

AKT och Byggnadsförbundet strejkar på fredagen, samma dag som FFC ordnar en demonstration mot den omtalade aktiveringsmodellen.

Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT och Byggnadsförbundet går i hårda ordalag åt aktiveringsmodellen och ordnar därför en strejk fredagen den 2 februari.

Strejken kommer att stoppa största delen av landets kollektivtrafik.

Det här händer på fredag:

Alla Finlands exporthamnar stänger på fredagen klockan 6. Arbetet står stilla fram till klockan 6 på lördagen.

Hela dygnet, från 00:00 på fredag till 00:00 på lördag, strejkar byggarna exklusive de delar av byggnadsindustrin som annars av praktiska skäl skulle vara tvungna att strejka en betydligt längre tid än den utsatta.

Strejken påverkar även sophanteringen. Sophanterarna strejkar fram till klockan 18 på fredag.

Mellan klockan 6 och 18 strejkar också butikernas och livsmedelsbranschens chaufförer, det vill säga de som transporterar produkter till butikerna.

Livsmedelsindustriförbundet ETL varnar för att strejken kan påverka utbudet av och tillgången till varor i olika affärer, speciellt färskvaror.

Det kan också leda till störningar i mattjänsterna på vissa daghem och vårdhem.

Landets större städer har sagt att strejkerna inte påverkar daghemmens eller skolornas verksamhet på annat vis än då det kommer till maten.

Lastbilschaufförer och tankbilschaufförer strejkar på så vis att de turer som inletts torsdag den 1 februari körs till slut och följande turer inleds efter klockan 18 på fredag.

Människor vid Domkyrkan
Spårvagnarna i Helsingfors väntas stå stilla ända till åtminstone klockan 18 på fredag. Människor vid Domkyrkan Bild: Yle/Tega Oke 2:ans spårvagn

De största följderna av strejken finner vi i kollektivtrafiken. Metron, spårvagnarna och nästan all busstrafik i huvudstadsregionen står stilla mellan klockan 3 och 18.

HRT har ändå meddelat att vissa busslinjer kör trots strejken. Listan på de busslinjer som kör hittas här (på finska).

Också busstrafiken i de andra större städerna står till stor del stilla.

I Tammerfors är läget ännu oklart, medan det i andra städer är relativt klart. I Åbo påverkas trafiken mellan klockan 3 och 18:30. I Vasa känner man av strejken lite grann medan Korsholmstrafiken löper som normalt.

Tågtrafiken löper däremot normalt i hela landet, men därför lönar det sig att förbereda sig på fullsatta tåg.

Inte heller flygtrafiken och taxibranschen förväntas i det här skedet påverkas av strejkerna.

Uppdatering 31.1.2018 kl. 14.55: Artikeln är uppdaterad med en länk till HRT:s sidor med info om vilka busslinjer som kör trots strejken.

Artkeln baserar sig på en artikel skriven av Matti Konttinen på Yle Uutiset.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes