Hoppa till huvudinnehåll

Spanien stoppade valet av Carles Puigdemont till regionpresident i Katalonien

Det katalanska parlamentets talman Roger Torrent försäkrar att Carles Puigdemont är den enda kandidaten till posten som ny regionpresident
Det katalanska parlamentets talman Roger Torrent försäkrar att Carles Puigdemont kvarstår som den enda kandidaten till posten som ny regionpresident Det katalanska parlamentets talman Roger Torrent försäkrar att Carles Puigdemont är den enda kandidaten till posten som ny regionpresident Bild: EPA-EFE/QUIQUE GARCIA Katalonien,Roger Torrent

Det katalanska parlamentet har skjutit fram en kontroversiell omröstning om vem som ska bilda en ny regional regering.

Separatisterna som vann det katalanska regionalvalet i december, vill utse sin landsflyktige ledare Carles Puigdemont till regeringsbildare trots motstånd från den spanska grundlagsdomstolen.

Domstolen anser att Puigdemont inte kan utses till regional ledare i sin frånvaro och att han bör infinna sig i det katalanska parlamentet för omröstningen.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy varnade också det regionala parlamentet för allvarliga följder om det utser Puigdemont till regionpresident för Katalonien.

Polisen slog en ring runt Kataloniens regionala parlament i Barcelona inför dagens omröstning
Polisen slog en ring runt Kataloniens regionala parlament i Barcelona inför dagens omröstning Polisen slog en ring runt Kataloniens regionala parlament i Barcelona inför dagens omröstning Bild: EPA-EFE/QUIQUE GARCIA Katalonien,Barcelona

"Omröstningen har inte ställts in"

- Dagens session har skjutits fram, men under inga omständigheter ställts in, en annan kandidat kommer inte att föras fram, försäkrade parlamentets talman Roger Torrent.

Puigdemont skulle med största sannolikhet vinna omröstningen om och när den hålls, eftersom separatisterna har en majoritet i det regionala parlamentet.

Den spanska regeringen som välkomnar parlamentets beslut, tackade också grundlagsdomstolen "för att den förhindrade att vår demokrati förlöjligas."

Puigdemont flydde till Belgien kort efter katalanernas olagliga folkomröstning om självständighet den 1 oktober.

Det katalanska parlamentet utropade självständighet den 27 oktober och Puigdemont befarar att spansk polis griper honom om han återvänder hem.

Kataloniens förre regionpresident Carles Puigdemont flydde i oktober till Belgien där han fortfarande lever i exil
Kataloniens förre regionpresident Carles Puigdemont flydde i oktober till Belgien där han fortfarande lever i exil Kataloniens förre regionpresident Carles Puigdemont flydde i oktober till Belgien där han fortfarande lever i exil Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ Carles Puigdemont,Katalonien

Ex-ministrar i fängelse i väntan på rättegång

Flera av hans regeringskolleger sitter i häkte i Spanien i väntan på rättegångar där de åtalas för uppror mot staten och för missbruk av offentliga medel då de anordnade den olagliga folkomröstningen i höstas.

Puigdemont försäkrade inför den väntade omröstningen i dag att han kan sköta sina uppgifter från avstånd om han utses till regionpresident.

Katalonien styrs fortfarande direkt från Madrid och Rajoys konservativa regering befarar att katalanernas självständighetssträvanden tar ny fart om Puigdemont får en ny chans att leda den regionala regeringen.

Källor: AFP, Reuters