Hoppa till huvudinnehåll

Trump håller det traditionsrika talet till nationen - men många undrar om det kommer från hjärtat

President Donald Trump håller sitt första tal inför kongressen 29.2.2017
Trump höll ett installationstal i kongressen, nu står talet om "Läget i nationen" i tur. President Donald Trump håller sitt första tal inför kongressen 29.2.2017 Bild: EPA/PETE MAROVICH Donald Trump,USA:s kongress

Det är en nationell högtidsstund, när den amerikanska presidenten stiger in i kongressen för att hålla sitt årliga tal om tillståndet i nationen. Men kan Donald Trump hålla sin populistiska stil?

Det finns många avsikter med det årliga presidenttalet, som Trump håller på tisdag kväll amerikansk tid.

Presidenten ska rapportera om läget i nationen, något som säkert var viktigt när det första gången hölls för mer än hundra år sedan. Men det är också ett kampanjtal.

Vad vill presidenten egentligen?

Talet ger en möjlighet för presidenten att visionera, drömma och måla upp en rosig framtid. Trump väntas ändå snarare berätta vad han vill, och presentera en del konkreta åtgärder och ekonomiska förslag.

Presidenten har ingen regering att kompromissa med, det sker sedan i kongressen.

Talet ger en möjlighet för presidenten att visionera, drömma och måla upp en rosig framtid

Budskapet är viktigare än någonsin. Många kongressledamöter, också inom hans eget republikanska parti, är osäkra på vad Trump egentligen vill.

Eftersom det är mellanårsval i november är det också viktigt för presidenten att nå publiken.

Höga förväntningar på tv-tittarsiffror

Det är Trumps första ”läget i nationen”-tal. Han talade visserligen till kongressen också för ett år sedan, men det var ett installationstal efter några veckor som president.

För tv-presidenten Donald Trump är det säkert viktigt att försöka nå högre tittarsiffror än Bill Clinton eller George W. Bush

Nu är förväntningarna höga, som de brukar vara med en ny president. Talet hålls på det som förr kallades bästa sändningstid, prime time klockan 21 på kvällen. Åtminstone tidigare år har talet sänts över alla stora kabel-tv-kanaler, med stora tittarsiffror.

För tv-presidenten Donald Trump är det säkert viktigt att försöka nå högre tittarsiffror än Bill Clinton eller George W. Bush som båda har haft långt över 60 miljoner tittare, eller Barack Obama med över 52 miljoner.

Men Trump delar åsikterna bland den amerikanska allmänheten. Det är kanske mest hans väljare som tittar på talet. Det är inte lite det heller. I presidentvalet fick Trump nästan 63 miljoner röster.

Om han dagen efter talet går ut med en obetänksam Twittertanke är mycket förstört

Inför talet har många observatörer påpekat att det är viktigt att presidenten också håller den saklinje han förväntas komma med i talet.

Om han dagen efter talet går ut med en obetänksam Twittertanke är mycket förstört. Så har skett flera gånger under det första året av presidentperioden.

Från hjärtat?

Washington Post har påpekat att det egentligen finns två presidenter. Den eftertänksamma statsmannen läser snällt upp det som hans stab har skrivit. Det kan låta riktigt bra och balanserat, och flera gånger har opinionen svängt efter sådana tal.

Men sedan kommer några snabba tweets där presidenten talar från hjärtat, och några snabba intervjusvar där han avslöjar vad han egentligen tänker.

Somliga hävdar att det är ett led i förhandlingstaktiken att sprida osäkerhet. I kongressen skapar det åtminstone förvirring.

Presidentens stab vill knappast att presidenten ska improvisera

Det som också debatteras är Trumps talteknik, då han läser högt från telepromptern så det ska se spontant ut. Det gör i själva verket talet mindre personligt.

Presidentens stab vill knappast att presidenten ska improvisera, med alla risker det innebär. Skulle han göra det skulle talet ändå bli mer hjärtligt, anser många.

Presidentens Twittermeddelanden är mer skrivna med hjärtat. Skulle tweetarna få styra, kunde talet bli helt annorlunda. Washington Post har sammanställt ett sådant tal; Läget i nationen, med Trumps egna ord

Populisten - eller han som håller vallöften?

Vad Donald Trump ska säga sent på tisdag kväll har det spekulerats om redan länge.

Många hörde honom säga att han ska återbörda allt till det gamla

Folket röstade på Donald Trump för att de gillade det de såg under kampanjen. En lite råbarkad annorlunda politiker, som talade om arbetarnas nöd i globaliseringens tidevarv.

Han talade om missnöjet med nya tider och förlorade jobb. Många hörde honom säga att han ska återbörda allt till det gamla. Efter ett år är det dags att visa att vallöftena hålls.

Folket vill höra om pengarna

Eftersom presidenten helt nyligen höll sitt stora ekonomiska tal i Davos behöver han inte ägna så mycket tid åt ekonomi.

Å andra sidan är det ju det som det mesta i politiken handlar om, och president Trump kommer helt säkert att berätta hur bra det går i amerikansk ekonomi.

Behovet av en rättvis ömsesidig handel som gynnar också USA brukar finnas med i alla tal

Det hör till hans standardtal att berätta om den låga arbetslösheten, också bland färgade och kvinnor, och de rekordhöga börskurserna. Skattereformen blir helt säkert nämnd.

Presidenten har bjudit in diverse gäster som får exemplifiera det han talar om. Så kallade vanliga mänskor, sådana som gynnas av skattereformen, småföretagare, hjältar från försvar, polis och brandkår, och föräldrar till gängmördade barn.

Handel som gynnar USA

Behovet av en rättvis ömsesidig handel som gynnar också USA brukar finnas med i alla tal.

Experterna är inte helt säkra på om Trump har så mycket att säga om de stora handelsavtalen, som han ju ofta brukar förakta.

Har han något nytt att säga om NAFTA-avtalet med Canada och Mexiko?

Fick hans Davosresa honom på andra tankar om behovet av ett TTiP-avtal?

Det framgår också natten mot onsdag.

Populära satsningar på infrastruktur

Presidenten har flera gånger nämnt ett omfattande infrastrukturprogram. Förväntningarna är höga bland kongressens medlemmar.

Speciellt flygtrafiken har ökat stort i USA, utan att infrastrukturen och trafikledningen har hunnit med

Men det tycks råda oenighet om vem som ska betala. Så det blir kanske inget konkret program om vilka vägar, broar och internetförbindelser som måste byggas först. Behoven skulle vara stora.

Speciellt flygtrafiken har ökat stort i USA, utan att infrastrukturen och trafikledningen har hunnit med.

Terrorseger och invandring hör ihop för Trump

President Trump är ingen stor globalist och internationalist.
Men han väntas kungöra segern över terrorgruppen IS och betona betydelsen av fortsatt kamp mot terror.

Han brukar tala om försvarsalliansen Nato, och betydelsen av att alla medlemmar betalar för sig. Och han lämnar knappast osagt att militären under hans ledning har fått ständigt tillskott i ekonomin.

Invandringen är ett säkert ämne i talet. Kanske han nu klargör hur han vill ha det med muren och de så kallade Daca-barnen, "drömmarna".

De hotas av utvisning efter att han avslutade president Obamas skyddsprogram för unga invandrare som har kommit illegalt med sina föräldrar till USA.

Donald Trump.
Donald Trump. Bild: EPA/ OLIVIER DOULIERY / POOL Donald Trump

Över partigränserna?

På tankesmedjan Brookings i Washington hölls på måndag en debatt om Trumps tal och vad det kan komma att innehålla.

Många amerikaner är hjärtligt trötta på partipolitik. Därför finns det förhoppningar på presidenten om ett tal som enar partierna och tvingar dem till samarbete för USA:s bästa.

Det betonas att presidenten måste hålla sig till fakta. Många har tröttnat på faktachecken som efter flera tal har visat på diverse lösa påståenden, faktafel och osanningar i talen.

Många republikaner känner också ett behov att lösgöra sig från presidenten, inte minst med tanke på höstens val.

Detta uteblir i Trump-talet: Sex, knark och Ryssland

Debattörerna hos Brookings var ganska eniga om att Trump inte kommer att tala om sexuellt missbruk eller #metoo-rörelsen. Det anses komma för nära beskyllningarna mot presidenten själv.

Trump eller hans rådgivare vill knappast heller lyfta fram misstankarna mot honom om rysk inblandning i valkampanjen. Ändå är den frågan störst i amerikansk nyhetsbevakning just nu.

Också om det är Trumps vilja att avskeda specialåklagaren Robert Mueller eller andra som utreder Rysslandsinblandningen, är talet i kongressen inte rätt forum.

Allt fler amerikaner har blivit beroende av starka beroendeframkallande smärtmediciner

Förmodligen kommer Trump inte heller att tala om marijuanan, som har frigjorts i flera delstater.

Däremot kan han komma att tala mycket om kampen mot opioiderna. Allt fler amerikaner har blivit beroende av starka beroendeframkallande smärtmediciner. Presidenten har lovat åtgärder mot den ”epidemi” som råder.

Trump talar i kongressen på tisdag kväll amerikansk tid , klockan 4 på onsdag morgon finländsk tid.