Hoppa till huvudinnehåll

USA tog fram “Putin-lista”- flera oligarker och ministrar prickas

Premiärminister Dmitrija Medvedev diskuterar med partiledare
Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev. Premiärminister Dmitrija Medvedev diskuterar med partiledare Bild: EPA/ Michael Klimentjev / Sputnik / Kreml pool Dmitrij Medvedev,Ryssland

USA har offentliggjort en lista över ryska politiker och affärsmän som har nära kopplingar till Kreml och till den ryske presidenten Vladimir Putin.

Personerna på listan gynnas, enligt de amerikanska myndigheterna av att Putin har makt. Personerna ska ändå inte utsättas för några sanktioner, men man kan tänka sig att de här personerna kan ha en ökad risk för att råka ut för sanktioner senare.

Exempelvis kan europeiska banker vägra samarbeta med personerna.

Listan är ett motdrag från USA mot rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet år 2016.

På listan finns över 114 ryska politiker och uppemot hundra personer inom affärslivet med kopplingar till Rysslands president och därför kallas den "Putinlistan".

Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev och utrikesminister Sergej Lavrov finns på listan, rapporterar nyhetsbyrån Tass.

Dessutom förekommer flera chefer för ryska statsägda bolag och oligarker med en personlig egendom på över en miljard dollar på listan.

Källor: AP, Tass, New York Times

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes