Hoppa till huvudinnehåll

Vörå vill avsluta motocrossbana – erbjuder i stället andra alternativ

Emil Weckman under en träning 2015
Motocrossförare i Vörå får hitta andra platser att åka på. Arkivbild. Emil Weckman under en träning 2015 Bild: Yle / Sebastian Backman emil weckman

Vörå anser att motorsportbanan i Keskis ska bort. Senast i augusti ska marken vara utjämnad beslöt byggnads- och miljönämnden.

Det är Destia som äger marken där den olovliga motorsportbanan finns. Därför är det också Destias sak att jämna ut marken och fylla igen gropar på området, anser byggnads- och miljönämnden.

På samma sätt är det Destias ansvar att polisanmäla verksamheten om den inte upphör.

Trafikmärke som anger motorfordon förbjudet.
Trafikmärke som anger motorfordon förbjudet. Bild: Fred Wilén/YLE motorcykel

Samtidigt är kommunen villig att diskutera andra områden för en eventuell motorsportbana.

- Vi hade en träff med intresserade och 35 personer kom, säger kommundirektör Mikko Ollikainen.

Finns alternativ

Tanken är nu att utövarna ska organisera sig i till exempel en förening som sedan tillsammans med kommunen kan förhandla om framtiden.

- Vi har plockat ut fem olika platser där det är möjligt att ha verksamhet. Vi har inte pratat med markägare ännu, men med tanke på miljön och till exempel buller har vi fem platser man kan diskutera.

Porträttbild av Vörås kommundirektör Mikko Ollikainen. Bilden är tagen utanför Vörå kommungård med ett kort skärpedjup.
Mikko Ollikainen. Porträttbild av Vörås kommundirektör Mikko Ollikainen. Bilden är tagen utanför Vörå kommungård med ett kort skärpedjup. Bild: Yle / Jonny Smeds vörå kommun,Vörå,Österbotten

Området vid Keskis har använts som motocrossbana i mer än 30 år. Kommunen vill avsluta verksamheten bland annat eftersom banan finns på ett grundvattenområde.

Markägaren Destia har tidigare meddelat att de inte tillåter att tillståndsbelagd verksamhet utövas på bolagets marker.

I somras utförde Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM) en inspektion på området och efter det har man förordat att verksamheten på banan ska stoppas.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten