Hoppa till huvudinnehåll

Agrologstuderanden Josefina Linnokari har inte bråttom ut i arbetslivet: "Jag har ju hela livet framför mig"

Josefina Linnokari och Anders Wiksten.
Josefina Linnokari och Anders Wiksten. Josefina Linnokari och Anders Wiksten. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Yrkeshögskolan Novia,Västnyland,Ekenäs,yrkeshögskola,Högskola,studier (verksamhet),sabbatsår,anders wiksten

Jag förstår inte varför man ska ha så bråttom med att börja studera, säger Josefina Linnokari. Hon tog ett mellanår efter gymnasiet innan hon började på agrologutbildningen vid yrkeshögskolan Novia.

Linnokaris syn på mellanår skiljer sig radikalt från statens ideal som går ut på att skippa mellanåren för att snabbare få folk ut i arbetslivet.

- Jag tycker nog egentligen att det är ganska dumt. När min årskurs blev studenter (2016) tog över hälften ett mellanår. Inte förstår jag egentligen varför man ska ha så bråttom med att börja studera.

- Inte vet folk i den här åldern egentligen vad de vill göra resten av livet. När man stressar så mycket med studentskrivningar hinner man inte tänka på vart man vill söka, säger Linnokari.

Novias flagga på Brändö i Vasa.
Ekenäsbon Josefina Linnokari och Borgåbon Anders Wiksten studerar till agrolog vid Novia i Raseborg. Novias flagga på Brändö i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist yrkeshögskolan novia

Efter gymnasiet ryckte Linnokari in som beväring vid Nylands brigad.

En knäskada gjorde ändå att hon inte var i Dragsvik mer än ett par veckor varpå hon åkte iväg till Thailand för att jobba.

När hon kom hem till Finland igen fick hon jobb i en klädaffär.

- Jag tjänade pengar under mitt mellanår och så hann jag ju fundera på vad jag på riktigt vill och kunde ta en paus från studierna. Det var jättebra. Jag är nöjd med att jag tog ett mellanår.

När jag är klar med det här och om jag inte är nöjd så kan jag studera något annat― Josefina Linnokari

Linnokaris studiekamrat Anders Wiksten tog inte bara ett mellanår utan tre.

Efter gymnasiet ryckte han in i armén och jobbade sedan som skogsmaskinsförare tills han inledde sina studier vid Novia.

Han menar att fördelarna med mellanår är att man växer upp och eventuellt har en bättre ekonomisk bas att stå på när man väl börjar studera.

- Alla vet ju inte vad man vill bli när man är färdig student eller när man har gått i yrkesskola.

- Det kan ju bli så att man i två år läser helt fel ämne och så får man söka in på nytt. Då kunde man lika bra ha kunnat arbeta under de åren. Ett arbete kan ju också ge idéer för vad du vill studera.

Fötterna (iklädda kängor) på ett gäng rekryter.
Wiksten ser också tiden i armén som ett mellanår. Fötterna (iklädda kängor) på ett gäng rekryter. Bild: YLE/Tove Virta Raseborg,bevräringar

Ni studerar båda till agrolog. Har ni hittat rätt?

- Det känns nog jättebra. Men jag hinner ju studera. Jag har ju hela livet framför mig. När jag är klar med det här och om jag inte är nöjd kan jag studera något annat, påpekar Linnokari.

Winsten verkar vara mer säker på att just agrologutbildningen är det enda rätta för honom.

Mindre stress vid studentskrivningarna

Tack vare mellanåret upplevde Linnokari inte att tiderna runt studentskrivningarna var så stressiga.

- Vissa var stressade eftersom de hade inträdesprov genast efter skrivningarna, men jag kunde genast efter skrivningarna börja andas ut, så det var skönt.

Högskolorna förväntas i framtiden i första hand anta nya studerande utgående från studentbetyg. Det betyder att inträdesproven spelar en allt mindre roll. Hur ser ni på den lösningen?

- För mig skulle det kanske inte vara det bästa eftersom jag inte hade de bästa betygen, konstaterar Linnokari.

Rosor, studentmössor och betyg.
Vitsorden i studentbetygen visar nödvändigtvis inte vad du kan, säger Wiksten. Rosor, studentmössor och betyg. Bild: Yle/Jenny Blomqvist studenter,studentbetyg

- Det tar ju ner på pressen att läsa till inträdesprov. Men då blir det fast i vad du har gjort i gymnasiet som bestämmer din framtid, säger Wiksten.

Läs mera:

Ett mellanår med text, ord, bild och dig själv - VNF startar ny linje för stressade unga

Västra Nylands folkhögskola utvecklar en ny studiehelhet inom kommunikation. Konceptet handlar också om att tillåta sig en paus i livet.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland