Hoppa till huvudinnehåll

Borgås bästa Runebergstårta ser ut som ett muffins

fem runebergstårtor på tallrikar med guldkant, en kaffekopp och blommor på bord med vit duk
Vinnaren i tävlingen blev nummer tre, längst till höger i bild. fem runebergstårtor på tallrikar med guldkant, en kaffekopp och blommor på bord med vit duk Bild: Yle/Helena von Alfthan Runebergstårta

Den bästa Runebergstårtan i Borgå ser inte traditionell ut. Runerådet valde stadens bästa tårta, och föll för ett innovativt alternativ.

Det är första gången runerådet väljer den bästa Runebergstårtan i Borgå. Juryn samlas i Runebergs hem vid ett bord med vit duk där fem anonyma Runebergstårtor dukats fram.

Det är ett blindtest, vem som bakat tårtorna avslöjas först när runerådet valt en vinnare.

jury smakar på runebergstårtor i runebergs hem
I juryn sitter företagare Birgitta Palmqvist, museichef Marina Catani, kostservicechef Birgitta Creutziger och skoleleven och tårtexperten Walter Kovanen jury smakar på runebergstårtor i runebergs hem Bild: Yle/Helena von Alfthan Runebergstårta

Vinnaren blir en tårta som ser ut som en cupcake eller ett muffins. Birgitta Palmqvist som är företagare i turismbranschen tyckte mest om den vinnande Runebergstårtan.

- Det var så gott, själva degen i tårtan var så fin. Degen var ganska traditionell egentligen, med bittermandel och fin konsistens. Men tårtan var innovativ till sitt utseende, säger Birgitta Palmqvist.

runebergstårta med pappersomslag och tjockt med smörkräm och sylt på.
Vinntartårtan har en innovativ form. runebergstårta med pappersomslag och tjockt med smörkräm och sylt på. Bild: Yle/Helena von Alfthan Runebergstårta

Bakom vinnartårtan finns Cafe Postres. Runebergstårtan kommer med ett pappersomslag, ovanpå degen finns ett tjockt lager med en gul kräm och sylt med bär på.

- Jag tror det var smörkräm smaksatt med något syrligt, citron eller något sådant. I mitten fanns det en sylt som hade färska hallonbitar därpå, säger Palmqvist.

Det var smaken som avgjorde. Birgitta Palmqvist hade tänkt sig att en mer traditionell tårta skulle vinna.

birgitta palmqvist håller i en runebergstårta som ser ut som ett muffins
Birgitta Palmqvist tyckte alla tårtor var goda, men den här tog priset. birgitta palmqvist håller i en runebergstårta som ser ut som ett muffins Bild: Yle/Helena von Alfthan Runebergstårta,birgitta palmqvist

- Klart att man kan göra förändringar, men vi får inte glömma hur den egentliga tårtan ser ut. Själva tårtan smakade just som en Runebergstårta ska smaka, kommenterar Palmqvist vinnartårtan.

marina catani i runebergs hem
Marina Catani tyckte mest om de traditionella tårtorna. marina catani i runebergs hem Bild: Yle/Helena von Alfthan Marina Catani

Marina Catani som är museichef tyckte mest om de traditionella tårtorna, även om hon uppskattade vinnartårtans smak.

- Jag tyckte om de som såg traditionella ut, jag var ute efter en sådan vinnare, säger Marina Catani.

juryn hugger i runebergstårtor
Juryn hugger i tårtorna. Tårta nummer 1 kom från Cabriole, nummer 2 från Petris Chocolate Room, nummer 4 från Ani's Cafe och nummer 5 från Glassiko. juryn hugger i runebergstårtor Bild: Yle/Helena von Alfthan Runebergstårta

Catani säger att Runebergstårtan är en bärare av historia.

- Jag tror att framtidens museer kommer att satsa mycket på sinnesupplevelser, dofter och ljudlandskap.

Cafe Postres Runebergstårta vann tävlingen. De andra deltagarna i tävlingen var Cafe Cabriole, Petris Chocolate room, Ani's Cafe och Glassiko.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland