Hoppa till huvudinnehåll

Det går ännu att hitta sommarjobb i Lovisa men det är svårare för minderåriga

två unga flickor på mässa i lovisa idrotshall
Henrica Westerholm och Hanna-Maria Katajamäki går i högstadiet, de besökte Let's go mässan i Lovisa idrottshall på tisdag. två unga flickor på mässa i lovisa idrotshall Bild: Yle/Helena von Alfthan marknader (evenemang)

Det finns ännu jobb att söka för ungdomar i Lovisa-trakten. Men för den som är minderårig är utbudet av sommarjobb sämre. Flera arbetsgivare vill ha sommarjobbare som fyllt 18.

På Let's Go-mässan i Lovisa idrottshall går skolungdomarna nyfiket omkring bland skolornas och arbetsgivarnas stånd.

Henrica Westerholm som går i Lovisanejdens högstadium har sitt på det torra. Hon har blivit erbjuden ett sommarjobb i år.

- I år kommer jag att jobba på ett växthus i Pernå. Det har jag blivit erbjuden. Det är riktigt trevligt, säger 15-åriga Henrica Westerholm.

flicka på mässa i lovisa idrottshall
Drömsommarjobbet skulle vara att jobba på bageri, säger Henrica Westerholm. flicka på mässa i lovisa idrottshall Bild: Yle/Helena von Alfthan marknader (evenemang),Henrica Westerholm

Tidigare har hon jobbat i butik. Det var inte svårt att hitta jobbet. Westerholm säger att hur svårt det är att hitta jobb beror på när man börjar leta efter ett.

- Det beror på hur tidigt man är ute. I april-maj börjar alla platser fara.

Let's Go-mässan som arrangeras av Lovisa stad och Posintra riktar sig i första hand till elever i årskurs 8-9 och gymnasiet.

flicka i flätor i lovisa idrottshall
Isabel Johansson funderar på att söka sommarjobb i butik. flicka i flätor i lovisa idrottshall Bild: Yle/Helena von Alfthan marknader (evenemang),isabel johansson

Isabel Johansson funderar på att söka sommarjobb i butik. Hon jobbade i S-market redan förra sommaren trots att hon bara är 15 år.

Johansson konstaterar att det inte är lätt att få sommarjobb i butik då man är under 18 år.

- Om man vill jobba i butik eller liknande kan man på något sätt få jobb också som 15-åring, men det är lite svårare, säger Johansson.

lukas klädd i vaktkläder vid en säkerhetsport på lets go mässa i lovisa
Lukas Willner studerar på Edupoli. Den frivilliga säkerhetskontrollen pipade till när Yle Östnylands reporter gick genom porten. lukas klädd i vaktkläder vid en säkerhetsport på lets go mässa i lovisa Bild: Yle/Helena von Alfthan marknader (evenemang),lukas willner

17-åriga Lukas Willner studerar säkerhetsbranschen på Edupoli.

- Sommarjobb får man bra som säkerhetsvakt. Men lättast får man jobb om man är 18. Vi som är 17 får inte så hemskt lätt sommarjobb, säger Lukas Willner.

Bara en handfull företag syns på mässan. Många små företag har ännu inte börjat rekrytera sommarjobbare.

sara i blå kläder framför varubodens rollup i lovisa idrottshall
Sara Kähärä hoppas att Lovisa S-market ska få många ansökningar till de lediga sommarjobben. sara i blå kläder framför varubodens rollup i lovisa idrottshall Bild: Yle/Helena von Alfthan marknader (evenemang),sara kähärä

Sara Kähärä från Lovisa S-market hoppas på många sökande.

- Vi har ett stort behov av sommarjobbare, så att vi andra kan fara på semester, skrattar Kähärä.

Det är många som söker jobben på S-market i Lovisa. Affären kan anställa ett tiotal sommarjobbare.

- Vi brukar föredra att alla är 18, men vi har också tagit sådana som är yngre än det om de är riktigt intresserade, säger Sara Kähärä.

Lappträsk kommun ställler också ut på Let's Go-mässan. Kommunen erbjuder sommarjobb åt alla unga som är födda 2002. Lovisa stad däremot har ännu inte börjat söka efter sommarjobbare.

susanna klädd i rosa skjorta på lets go mässa i lovisa
Susanna Ahlroos från RTK-palvelu, en underleverantör som sköter städningen på Lovisa kärnkraftverk. susanna klädd i rosa skjorta på lets go mässa i lovisa Bild: Yle/Helena von Alfthan marknader (evenemang),susanna ahlroos

Susanna Ahlroos som företräder RTK-palvelu letar efter städare till kärnkraftverket i Lovisa. Men hon har inget att erbjuda 15-åringarna som fyller Lovisa idrottshall.

- Vi söker duktiga och 18 år fyllda sommarjobbare. Vi har haft jobb för yngre på inkvarteringen men de platserna är tyvärr fyllda för den här sommaren redan, säger Susanna Ahlroos.