Hoppa till huvudinnehåll

Egyptens enväldige president Sisi ursinnig efter bojkotthot mot presidentvalet i mars

Bilder av president Abdel Fatah al-Sisi överskuggar gator och torg inför presidentvalet i slutet av mars
Bilder av president Abdel Fatah al-Sisi överskuggar gator och torg inför presidentvalet i slutet av mars Bilder av president Abdel Fatah al-Sisi överskuggar gator och torg inför presidentvalet i slutet av mars Bild: EPA-EFE/KHALED ELFIQI Abdul Fatah al-Sisi

Oppositionen i Egypten uppmanar sina anhängare att bojkotta landets presidentval den 26 till 28 mars, som de betraktar som absurd.

Åtta oppositionspartier och 150 framstående demokratiaktivister sade i ett gemensamt uttalande på tisdag att valet är "absurt till gränsen av vanvett."

- Alla andra kandidater än president Abdel Fatah al-Sisi har antingen arresterats eller utsatts för trakasserier, klagade oppositionen som anklagade presidenten för att ha förhindrat alla andra seriösa konkurrenter.

- Det är inte rätt av oss att kapitulera inför denna absurditet, säger veteranpolitikern Abdel-Geleel Mustafa.

Hamdeen Sabahi, Sisis enda motkandidat i valet år 2014 har inlett bojkottkampanjen "Stanna hemma."
Hamdeen Sabahi, Sisis enda motkandidat i valet år 2014, har inlett bojkottkampanjen "Stanna hemma." Hamdeen Sabahi, Sisis enda motkandidat i valet år 2014 har inlett bojkottkampanjen "Stanna hemma." Bild: EPA-EFE/STR Egypten,Hamdeen Sabahi

President efter militärkupp

Hamdeen Sabahi, som var Sisis enda motkandidat i valet år 2014, har för sin del inlett bojkottkampanjen "Stanna hemma."

Sabahi vädjar till alla politiska partier om att de ska enas mot vad han kallar "Sisis brutala tyranniska styre".

Den kände demokratiaktivisten Sabahi fick endast 4 procent av rösterna i valet år 2014.

Marskalken och arméchefen Sisi kom till makten år 2013 i en blodig militärkupp mot den demokratiskt valda presidenten Mohamed Morsi.

Sisi antas vinna presidentvalet utan problem, eftersom flera tänkbara kandidater antingen har arresterats eller utsatts för våld och trakasserier som gjorde att de inte vågade ställa upp.

Misshandel och fängelsestraff

Det gäller bland andra ex-generalen Sami Anan, som arresterades i tisdags.

Anans vicepresidentkandidat Hisham Genena skadades allvarligt då han utsattes för en våldsam attack på öppen gata i Kairo.

Den förre premiärministern Ahmed Shafik drog tillbaka sin kandidatur efter hot om att regeringen skulle inleda en mututredning mot honom.

I december dömdes översten Ahmed Konsowa till sex års fängelse kort efter att han meddelade att han tänker ställa upp i valet.

Ghad-partiets ledare Moussa Mostafa Moussa är Sisis enda motkandidat i presiddentvalet den 26 till den 28 mars
Ghad-partiets ledare Moussa Mostafa Moussa är Sisis enda motkandidat i presidentvalet den 26 till den 28 mars Ghad-partiets ledare Moussa Mostafa Moussa är Sisis enda motkandidat i presiddentvalet den 26 till den 28 mars Bild: EPA-EFE/KHALED ELFIQI Egypten

Endast en motkandidat

Sisi utmanas endast av Moussa Mostafa Moussa som meddelade om sin kandidatur i sista stund då det såg ut som om en valbojkott skulle leda till pinsamt lågt valdeltagande.

Moussa, som anmälde sin kandidatur endast 15 minuter innan tidsfristen löpte ut, förnekar beskyllningar om att han endast är regeringens marionett.

Moussa har ändå flera gånger uttryckt sitt stöd för Sisi inför presidentvalet.

I fjol körde han igång en kampanj under rubriken "Sisis anhängare för en andra mandatperiod."

Sisi ursinnig

Sisi reagerade ursinnigt på hotet om valbojkott då han varnade oppositionen att han hellre dör än låter någon äventyra landets säkerhet.

Sisi kommenterade inte bojkotthotet direkt men han sade i hotfull ton att försök att destabilisera landet kommer att leda till att han begär mandat av folket för att vidta åtgärder mot motståndare.

- Det kommer att vidtas åtgärder mot alla som hotar landets säkerhet. Jag är inte rädd för någon annan än gud, sade Sisi.

Han hänvisade också till det folkliga upproret mot president Hosni Mubarak år 2011 då han sade att "det som hände för sju, åtta år sedan inte kommer att upprepas.

- Ni verkar inte känna mig tillräckligt bra. Nej, vid gud, Egyptens stabilitet och säkerhet är mitt och arméns liv, sade Sisi med försvarsminister Sidki Sobhi vid sin sida.

Källor: AP, Reuters, Aljazeera