Hoppa till huvudinnehåll

HRT svarar på kraven – tar tag i busslinjerna i södra Esbo

Liityntä liikenne bussi Matinkylän metroasemalla.
Både nya linjer och förändringar i gamla linjer får Esbo koncernsektion ta ställning till. Liityntä liikenne bussi Matinkylän metroasemalla. Bild: Mårten Lampén / Yle matartrafik,Västmetron,Mattby,Iso Omena

Helsingforsregionens trafik HRT planerar förändringar i busstrafiken i södra Esbo. HRT föreslår både helt nya linjer och förändringar i de nuvarande linjerna.

För tillfället förbereder HRT ett förslag på förändringar och förbättringar i busslinjerna och -trafiken i södra Esbo till Esbo stads koncernsektion.

För ett par veckor sedan krävde koncernsektionen att HRT skulle se över matar- och anslutningstrafiken från södra Esbo till metrolinjen mellan Mattby och Helsingfors.

Nu svarar HRT på kraven.

Sex förändringar

HRT har lagt fram sex olika förslag som Esbo koncernsektion ska ta ställning till.

Här är de sex olika förändringarna som HRT föreslår:

  • En ny linje på vardagar mellan Gäddvik–Westend–Drumsö, som körs på vardagar
  • En ny linje mellan Stensvik–Ring II–Alberga, som körs i rusningstid
  • En ny linje mellan Ladusved–Hagalund–Mejlans eller att linje 125B förlängs till Ladusved, som körs i rusningstid
  • Linjen 158 delas itu i Kitteldalen i Esbo
  • En möjlig extrainsatt buss för skolelever på linje 543
  • Vissa turer med linje 164 kunde möjligtvis köras längs motorvägen i rusningstid

Dessutom arbetar HRT med en rad mindre förändringar – såsom att justera tidtabeller, som träder i kraft i februari eller mars.

HRT förbereder också tester där alla metroturer i rusningstid går ända till Mattby, istället för att vartannat tåg vänder om redan i Hagalund.

– Vi tror att förändringarna leder till att situationen förbättras avsevärt. Själva metrotrafiken och anslutningsstationen i Mattby fungerar bra, säger avdelningschef Tero Anttila på HRT i ett pressmeddelande.

Läs mera:

Esbopolitiker vill få ordning på metrons matartrafik - kräver att HRT skakar fram snabba lösningar

Restiden och bytena i kollektivtrafiken är ställvis orimliga säger Esbo stadsstyrelse. Anslutningstrafiken till metron har inte fungerat som den ska säger politikerna, som efterlyser snabba åtgärder av HRT.