Hoppa till huvudinnehåll

"Jag blev jättechockad och skrämd" - bussolyckan i Virkby väcker frågor om säkerheten igen

porträttbild flicka
Ida Valtari slog huvudet då skolbussen krockade. porträttbild flicka Bild: Monica Slotte / Yle Virkby,Lojo,Västnyland,Bussolycka,Ida Valtari

Skola och bussbolag vill nu se över säkerheten vid skoltransporterna. Orsaken är tisdagens (30.1) olycka där en buss med 36 elever ombord krockade med en lastbil i Lojo nära gränsen till Ingå.

Ingen av eleverna skadades allvarligt, men upplevelsen satte ändå sina spår.

Busschauffören skadade sina ben.

Chock och blåmärken

Ida Valtari går i årskurs 7 i Källhagens skola i Virkby.

Ett blåmärke vid tinningen vittnar om att hon var med om bussolyckan som skedde nära Virkby.

Då skolbussen krockade med den stannade lastbilen slungades hon framåt och slog i huvudet i sätet framför.

- Jag blev ju först jättechockad och skrämd och undrade vad som hade hänt. Sen kom vi ut, men man var fortfarande skrämd då man såg hur bussen såg ut, förklarar Ida Valtari.

Hon säger att olycksplatsen alltid kommer att finnas kvar i minnet.

Dröm eller verklighet

Flera av eleverna fick mindre skador i form av blåmärken eller bulor.

Ida Norrman fann incidenten skrämmande och overklig.

ungdomar
Liv Lemström, Ida Norrman, Ida Valtari, Vidar Kraemer och Mathias Bäckman var med om olyckan. ungdomar Bild: Monica Slotte / Yle Virkby,Lojo,Västnyland,Bussolycka,Mathias Bäckman

- Jag började fundera om det har hänt på riktigt eller om jag har drömt det. Sedan blev jag orolig för hur det hade gått med busschauffören, säger Ida Norrman.

Busschauffören försökte väja för en lastbil som stod mitt på vägen, men fick inte stopp på sitt fordon på grund av halkan.

15-årig hjälte

Niondeklassaren Mathias Lindqvist handlade spontant och modigt då bussen hade krockat.

Han slog sönder ett fönsterglas genom vilket de övriga eleverna kunde ta sig ut.

porträttbild pojke
Mathias Lindqvist handlade raskt. porträttbild pojke Bild: Monica Slotte / Yle Virkby,Lojo,Västnyland,Bussolycka,mathias lindqvist

- Alla i bussen var ju i chock, det var jag själv också. Jag steg upp och kollade att de andra eleverna och chauffören var ok.

- Jag bad honom öppna bakdörren, men den gick inte att öppna. Då beslöt jag mig för att slå sönder glaset i dörren.

Lindqvist åker dagligen buss från Degerby till Virkby. Vägarna i trakten är kurviga och hala på vintern.

Det fanns inga säkerhetsbälten i bussen som skoleleverna åkte med.

Ibland är bussarna så fulla att alla elever inte har sittplats. I synnerhet om morgnarna då det kan vara en mindre buss som trafikerar.

- Det borde vara större bussar eller flera bussar, föreslår Mathias Lindqvist.

Krishjälp och stöd

Vid Källhagens skola har man ordnat krishjälp och sett till att försöka stöda de berörda eleverna så mycket som möjligt, förklarar rektor Monica Lemberg.

skolbyggnad om vintern
Källhagens skola i Virkby. skolbyggnad om vintern Bild: Monica Slotte / Yle Virkby,Lojo,Västnyland

- Krisarbetet kom igång direkt. Under sena eftermiddagen började vi ringa runt och se till att vi har krisarbetare på plats. Efter att vi kollat att alla elever som varit med om olyckan var ok.

Lemberg var själv med på sjukhuset dit eleverna fördes för omplåstring och kontroll och såg till att de kom hem efteråt.

Säkerheten måste ses över

Rektor Monica Lemberg är mycket oroad över säkerheten under skolresorna.

Hon understryker att det borde finnas bilbälten i alla bussar och att alla borde få en sittplats.

två kvinnor
Rektorerna Charlotta Allamo och Monica Lemberg. två kvinnor Bild: Monica Slotte / Yle Virkby,Lojo,Västnyland,virkby gymnasium

- Vi har fört den här diskussionen länge med bussbolaget. Vi är i kontakt med dem och de med oss och kontakten fungerar väl. Men jag skulle vilja se resultat vad gäller säkerheten, säger Lemberg.

Representanter för Pohjolan Liikenne fanns på plats i skolan för att lyssna och diskutera och få en helhetsbild av det som skett.

Trafikförman Risto Ylitalo säger att äldre bussar tyvärr kan sakna säkerhetsbälten, men att man strävar efter att skolskjutsarna ska ha bälten.

Vid linjetrafik får man ha passagerare som står i bussen, också om det inte är att rekommendera och allra minst när elever åker med.

porträttbild man
Risto Ylitalo är trafikförman i Lojo. porträttbild man Bild: Monica Slotte / Yle Virkby,Lojo,Västnyland,Bussolycka,Pohjolan Liikenne,Raimo Kuismanen

- Men vi vill ju heller inte lämna någon kvar i skogen. Om någon tar upp en extra plats med sin skolväska brukar nog chauffören säga till.

Chauffören repar sig

Ylitalo har pratat med busschauffören som nu har fått komma hem från sjukhuset. Hans ben klämdes fast vid krocken.

- Det är säkert många som tänker hur det här är möjligt. Men det var en brant backe, det var halt och det var omöjligt att väja.

- Chauffören är ledsen för barnens skull. Vi är glada för att alla klarade sig helskinnade.

Bättre sandade vägar efterlyses också från bussbolagets sida.

Trygga vuxna som lyssnar

Under onsdagen (31.1) rörde sig skolkurator Kerstin Sundqvist-Valtari i korridorerna och det hände att elever ryckte henne i ärmen.

- I en sån här situation vill man ofta gå igenom händelsen på nytt. Och också fundera på vad som kunde ha hänt om det hade gått värre.

Det är bra att det finns flera trygga vuxna i skolan, säger hon. Och att eleverna har möjlighet att prata då tidpunkten känns rätt.

- Vissa ville prata i dag, andra kanske i morgon eller någon först om en vecka.

man och kvinna
Skolkurator Kerstin Sundqvist-Valtari och prästen Raimo Kuismanen från Lojo församling lyssnade till elever som ville prata om olyckan. man och kvinna Bild: Monica Slotte / Yle Virkby,Lojo,Västnyland,Bussolycka,skolkuratorer,präster,Raimo Kuismanen

Prästen Raimo Kuismanen från Lojo församling har också han funnits till hands som stöd.

- Mest har det handlat om att lyssna till de funderingar som funnits just nu. Jag vet inte hur nyttigt det är med en debriefing, att gå igenom det som har skett. Det viktigaste är att börja kunna sätta ord på sina egna upplevelser.

Läs mera:

Skolbuss från Virkby till Degerby krockade med lastbil

En skolbuss körde in i en lastbil ungefär 800 meter från Stortötar i riktning mot Lilltötar i Lojo. Artikeln har uppdaterats.