Hoppa till huvudinnehåll

Joe Kennedy är ett politiskt stjärnskott med anor - så här besvarade han Trumps tal till nationen

Joe Kennedy
Joe Kennedy, juli 2017. Joe Kennedy Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS politiker,USA,USA:s representanthus,Massachusetts,Demokratiska partiet i USA,Joe Kennedy,amerikan

En ny politisk stjärna verkar ha fötts i USA. En Kennedy igen! Den 37-årige Joe Kennedy tog demokraterna med storm när han höll demokraternas officiella svarstal till president Donald Trumps tal till nationen.

– De [Trumps administration] drar vårt lands viktigaste ideal ner i smutsen - att vi är värdefulla och att vi är jämlika, sade Kennedy.

Till det yttre liknar han sin farfars bror, USA:s tidigare president J.F. Kennedy - åtminstone lite grann.

Jonh F Kennedy
John F Kennedy, 1962 Jonh F Kennedy Bild: EPA PHOTO/JFK LIBRARY/Cecil Stoughton USA,presidenter,John F Kennedy

Historiens vingslag

Joseph "Joe" Kennedy III är alltså sonson till Robert Kennedy - också han tidigare politiker i USA. Joe valdes till kongressen år 2013 som representant för Massachusetts.

När Kennedy tog till orda kom många att tänka på motsvarande situation år 1982 efter att president Ronald Reagan hade hållit sitt tal till nationen.

Då hölls demokraternas officiella svarstal av senator Ted Kennedy.

Kennedy: Mobbare vinner aldrig i slutändan

Joe Kennedy tog också upp mobbning i sitt tal. Han nämnde visserligen inte presidenten vid namn när han talade om mobbare. Ändå gick associationerna klart till Donald Trump när Kennedy gjorde historiska jämförelser.

– Mobbarna har kanske satt sina spår i historien, men de har aldrig någonsin varit starkare än de som tillsammans har försvarat sin gemensamma framtid, sade Kennedy.

Han har också tidigare försvarat hälsovårdsreformen Obamacare och talat för sexuella och andra minoriteter.

Kennedy kritiserade Trumpadministrationen för att förändra livet i USA till ett nollsummespel: När någon vinner så förlorar någon annan.

Demokraterna: Trump splittrar nationen

Demokraterna anser att Trumps tal till nationen framförallt ökade splittringen hos befolkningen.

– Trumps förslag om invandringen för oss längre från varandra, sade senator Ben Card som representerar Maryland.

Republikanerna igen tyckte sig märka toner av försoning i Trumps tal.

– Trump talade direkt till amerikanerna och hans budskap var att vi har goda dagar framför oss - det går bra för oss, sade Barry Loudermilk, republikansk kongressledamot från Georgia.

Artikeln rättades 18.44. Förut stod det att Robert F. Kennedy var president, vilket inte stämmer. Men han var politiker i USA.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes