Hoppa till huvudinnehåll

Korsholms veterinärmottagning förstördes i branden i Smedsby – patienterna tas emot i Vörå

Brunnet hus i Smedsby, Korsholm.
Veterinärmottagningen finns i nedre våningen i det parhus som brann i Smedsby, Korsholm. Brunnet hus i Smedsby, Korsholm. Bild: Yle/ Malin Hulkki brand- och räddningsarbete,brand smedsby

Djuren i Korsholm påverkas inte av att kommunens veterinärmottagning fanns i nedre våningen i det parhus som brann i Smedsby på tisdag kväll. Kommunens veterinär, Anne Niemi, tar emot kommunens patienter på sin mottagning i Vörå.

Mottagningen i Smedsby har varit tom flera månader på grund av en vattenskadad som renoverats. Renoveringen av skadan hade just blivit klar och veterinär Anne Niemi hade börjat flytta tillbaka en del saker till mottagningen då huset brann på tisdagen.

Övre våningen i huset totalförstördes och nedre våningen där veterinärmottagningen fanns är nu svårt vattenskadad.

- Veterinärmottagningen har varit vattenskadad fyra gånger, så kanske vi får sätta kryss över den här mottagningen nu, säger Anne Niemi.

Anne Niemi har en egen veterinärmottagning i Vörå och där har hon tagit emot patienter medan utrymmet i Smedsby renoverats. Nu fortsätter hon att ta emot patienter i Vörå i och med branden.

Brunnet hus i Smedsby, Korsholm.
Brunnet hus i Smedsby, Korsholm. Bild: Yle/ Malin Hulkki brand- och räddningsarbete,brunnet hus

Oändamålsenlig mottagning

Enligt henne har mottagningen i Smedsby inte heller varit ändamålsenlig. Den har varit dåligt utrustad och så kall vintertid att det inte gått att operera i kliniken. Dessutom har den varit dåligt ljudisolerad.

För patienterna är branden alltså ingen katastrof, men Anne Niemi oroar sig över hur mycket av hennes arkiv som förstörts. Hon hade just börjat flytta tillbaka det till mottagningen.

- Jag har mitt arkiv med bland annat djurskyddsärenden på mottagningen.

Anne Niemi tror inte att det blir aktuellt för Korsholms kommun att söka ett nytt utrymme för en veterinärklinik i kommunen. Hälsovårdsreformen är på kommande och den påverkar också veterinärmottagningarna. Hur exakt vet man inte.

Anne Niemi tillsammans med Roulette Russe.
Anne Niemi Anne Niemi tillsammans med Roulette Russe. Bild: Yle/Anna Ruda anne niemi

Läs mera:

Parhus totalförstördes i brand i Smedsby, Korsholm

Ett parhus på Lisavägen i Smedsby i Korsholm brann på tisdagskväll.
Två personer fanns i lägenheten när brand bröt ut. De skadades lindrigt och fördes till sjukhuset för observation.