Hoppa till huvudinnehåll

Nätbedragare riktar in sig på föreningar – österbottnisk förening lurad på tusentals euro

Torsten Lerstrand hemma i Kvevlax tillsammans med retrievern Carmen.
Torsten Lerstrand hemma i Kvevlax tillsammans med retrievern Carmen. Torsten Lerstrand hemma i Kvevlax tillsammans med retrievern Carmen. Bild: Yle/Moa Mattfolk Österbotten,hund,Torsten Lerstrand

Torsten Lerstrand sitter hemma vid köksbordet i Kvevlax i Korsholm och suckar djupt. Föreningen som han är ordförande för har blivit lurade på flera tusen euro och han har inte längre kvar något större hopp om att få tillbaka pengarna. Hans förening är inte den enda som råkat illa ut.

- Allt började med att dom ringde från Kvevlax sparbank och ville veta om jag kände till att en stor summa pengar betalats ut från föreningens konto, och det gjorde jag ju inte. Jag insåg ganska snabbt att vi hade ett polisärende framför oss, säger Torsten Lerstrand.

Lerstrand fungerar som ordförande i föreningen Kvarkens Retrievers rf.

Som namnet avslöjar samlar föreningen österbottniska hundägare och har i dag omkring 300 medlemmar på ett område som sträcker sig från Närpes till Vörå.

Föreningens kassa innehåller medel som i huvudsak har samlats in genom medlemsavgifter och så föreningens största inkomstkälla, den årliga hundutställningen i Botniahallen.

Torsten Lerstrand tror att det fyrsiffriga beloppet som bedragarna lyckades lägga vantarna på dessvärre nu är förlorat.

- Jag tror inte att vi kommer att få pengarna tillbaka, spåren slutar vid en brittisk bank.

Hackade privat e-postkonto

Det som hänt föreningen är ingen ovanlig historia.

Torsten Lerstrand har använt sitt eget privata e-postkonto, ett hotmailkonto, för att kommunicera med föreningens kassör.

Föreningen köper den här kassörstjänsten av en firma. Någon gång under december månad har någon hackat Lerstrands konto och därmed i hans namn kunnat skriva e-post till kassören.

Kassören, som hanterade föreningens pengar via nätbanken, trodde därmed att hon följde Lerstrands anvisningar då hon betalade ut pengarna.

En hand som håller i en nyckel sträcker sig mot en dataskärm som visar ett lås och inloggning till ett e-postkonto.
Lita inte alltid på att den som kommunicerar med dig via ett privat e-postkonto är den den utger sig för att vara, tipsar polisen. En hand som håller i en nyckel sträcker sig mot en dataskärm som visar ett lås och inloggning till ett e-postkonto. Bild: Mostphotos/Julia_Tim internet,hacker,information,datorer,informationsteknik,spionage,virus,bärbara datorer,databaser,e-post,mail,Inloggning,lösenord,cyberattacker,cyberattack,servrar,hackerattack

- Efteråt har man kunnat se spår av skurkarna i min dator, till exempel finns det brev sparade som utkast som jag aldrig har skrivit, säger Lerstrand.

Lerstrand polisanmälde fallet den 29 december och hade tur - en av polisens it- experter kunde genast ta sig an fallet.

- Dessvärre slutade turen där. Betalningen hade redan gått igenom och då bedragarna finns utomlands krymper chansen att lösa brottet har jag förstått på polisen.

Brott som bara blir vanligare

Vid Österbottens polisinrättning bekräftar kommunikationschefen Mikael Appel att det kan vara svårt att någonsin få fast den som ligger bakom det här brottet.

- Ofta reder vi ut fall som har skett i Finland. När förövaren finns utomlands försvårar det utredningen. Det är fråga om utredningar som kräver väldigt mycket tid och resurser, så då tvingas vi också se på hur många som har drabbats och hur mycket pengar det handlar om. Ibland är det inte värt det i förhållande till slutresultatet, säger Appel.

Mikael Appel, kommunikationschef på Österbottens polisinrättning.
Mikael Appel är kommunikationschef vid Polisinrättningen i Österbotten. Mikael Appel, kommunikationschef på Österbottens polisinrättning. Bild: Yle/Joni Kyheröinen polisen,österbottens polisinrättning

Trenden är tydlig - den här typen av bedrägerier hör till de brott som ökar för varje år som går.

- Jag skulle kanske inte säga att vi översvämmas av den här typen av brott, men nog får vi in många nya fall varje vecka.

Mikael Appel menar också att man kan se en annan trend, nämligen att bedragarna blir skickligare och tekniken de använder mer avancerad.

- Förr var det tydligt att svenskan eller finskan i breven var knagglig, att bedragarna använde sig av någon typ av översättningsprogram. Men i dag börjar nivån på översättningarna vara så bra att man kanske inte märker att det handlar om lurendrejeri.

Lita inte på e-posten när det gäller stora pengar

Mikael Appel påpekar att man ändå kan skydda sig rätt långt genom att följa några enkla regler.

En bra regel är att alltid vara extra uppmärksam om det handlar om en betalning till en utländsk bank.

Viidenkymmenen euron seteleitä
När tjuven aldrig satt sin fot i Finland, datorerna finns utomlands och pengarna försvunnit till en utländsk bank är brottet ofta svårt och arbetsdrygt för polisen att lösa. Viidenkymmenen euron seteleitä Bild: Henrietta Hassinen / Yle euro,sedel,sedlar,Eurosedlar,50 euro note,valuta,ekonomi,Lön,köpkraft,penningtvätt,ekonomisk brottslighet

- Kom också överens inom föreningen att man alltid ringer och kollar upp saken med en kollega i föreningen före man betalar ut summor som är högre än exempelvis 500 euro. Eller ha ett system där större utbetalningar ska gå via styrelsen för godkännande, säger Appel.

Enligt Appel går det nämligen inte att lita på e-posten som kontakt i den här typen av ärenden, särskilt inte privata e-postkonton som bara hanteras av en person.

- Det är så otroligt enkelt att få reda på namn, e-postadress och telefonnummer till de aktiva i en förening eller organisation i dag, eftersom alla de här uppgifterna finns utlagda på hemsidor eller i sociala medier. Sedan skickar man ut brev i massor och får napp hos åtminstone en del.

Också andra har gått i fällan

Den insikten har nu även drabbat Torsten Lerstrand i Kvevlax.

- Det svider ju nog rätt rejält att allt det här kunde hända för att min e-post blev hackad, säger Lerstrand.

Nu har han förstås öppnat ett nytt e-postkonto med nya lösenord, men inom föreningen har man också kommit överens om nya regler som långt följer dem som polisen rekommenderar.

Det enda som tröstar, på sätt och vis, är att Kvarkens Retrievers rf. inte är den enda förening som drabbats, säger Lerstrand.

- Jag har nu fått höra att det är många hundföreningar som råkat ut för det här. Föreningar i hela landet, vissa har gått i fällan och andra inte.

Torsten Lerstrand hoppas att andra i det föreningstäta Svenskfinland ska få upp ögonen för riskerna så att inte fler behöver råka illa ut.

- Tänk på att det är svårt att få tillbaka pengarna när det går såhär.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten