Hoppa till huvudinnehåll

Pettson och Findus - sagan som enbart författaren själv tröttnat på

Sven Nordlund ser in i kameran.
- Jag är litet trött på mina bilder, men folk tycker om dem i alla fall, säger Sven Nordqvist. Sven Nordlund ser in i kameran. Bild: Pressbild Opal Pettson och Findus,Sven Nordqvist

När böckerna lanserades på bokmässor runt om i Europa insåg Sven Nordqvist att han skapat en klassiker. 34 år senare tar inte kärleken till Pettson och Findus slut, men nya böcker är inte planerade.

En gubbe skulle gå till affären och på vägen dit uppstod olika problem som måste lösas. Han fick en katt till sitt sällskap för att inte vara så ensam och ha någon att prata med.

Det var så historien om Pettson och Findus fick sin start. Den sympatiska duon har trollbundit barn och föräldrar i 34 års tid.

Pettson och Findus med en födelsedagstårta.
Vartefter historien om Pettson och Findus växte fram blev Findus som ett barn för Pettson. Pettson och Findus med en födelsedagstårta. Bild: Pressbild Opal, Sven Nordqvist Pettson och Findus

Toppar lånelistan

15 böcker med Pettson och Findus har det blivit under åren. Att gubben med den stora hatten och katten med de grönrandiga hängselbyxorna är populära går inte att ta miste på.

Under 2017 toppar Pettson och Findus lånelistan av bilderböcker på många håll i Svenskfinland. Författaren själv har vant sig med framgången.

- Jag har blivit bortskämd med de där, jag förväntar mig nästan att det ska vara så där, säger Sven Nordqvist.

Själv har han svårt att förstå vad som gjort Pettson och Findus så populära.

- Alla säger samma sak, att de tycker om bilderna och att det händer så mycket i dem. Men jag antar att det måste vara något annat också i förhållandet mellan gubben och katten som gör att barnen tycker om det, säger Nordqvist.

Pettson och Findus med ett anteckningsblock.
Tjusningen med Pettson och Findus? Detaljrika bilder och en händelserik historia, tror författaren själv. Pettson och Findus med ett anteckningsblock. Bild: Pressbild Opal, Sven Nordqvist Pettson och Findus,Sven Nordqvist

Findus alltmer som ett barn

När Pettson och Findus kom till var det berättelsen som var det intressanta. Karaktärerna växte sedan upp vid sidan av berättelsen.

- Han skulle gå till affären för att köpa mjöl sedan händer det saker som gör att han måste skjuta upp det och lösa det ena problemet efter det andra, säger Nordqvist.

Berättelsen är en variant på den gamla sagan ”Katten på råttan och råttan på repet”.

- Där bildades Pettson och Findus, och så fick han en katt för att han skulle ha någon att prata med. Findus blev allt viktigare med tiden, säger Nordqvist.

Sven Nordqvists son var nyfödd då första boken utkom och vartefter han växte upp ändrades Pettson och Findus relation. Findus blev allt mer som ett barn för Pettson.

”Roligast att rita”

Nordqvist började sin karriär som arkitekt och att rita är fortsättningsvis det han tycker allra mest om. Han har också illustrerat bilder till andra, till exempel Mamma Mu av Jujja och Tomas Wieslander.

- Jag skissar först i blyerts och sedan ritar jag rent på ett tjockare papper med tusch. Sedan färglägger jag med vattenfärger, akvarell eller akryl, säger Nordqvist.

Ungefär en månad tar det att rita alla bilder till en bok, en dag för varje bild. Texten kan vara mera tidskrävande.

- Texten går jag och tänker på litet då och då för att hitta en idé. Idéerna trillar inte över mig, utan snarare bestämmer jag mig för att jag vill göra en ny bok och så får jag försöka hitta på vad den ska handla om och det kan ta tid, säger Nordqvist.

Omslaget till boken "Pettson tältar"
Pettson och Findus har översatts till 55 olika språk och sålts i 15 miljoner sålda exemplar världen över. Här den engelska versionen av "Pettson tältar". Omslaget till boken "Pettson tältar" Bild: Pressbild Opal Sven Nordqvist,Pettson och Findus,böcker

En bekräftelse och ekonomisk trygghet

Framgångssagorna om Pettson och Findus och Mamma Mu har för Nordqvist inneburit en trygghet på flera plan.

- Jag har inte behövt sträva efter erkännande på samma sätt som folk gör nu på Facebook och andra ställen. Jag har fått den respekten eftersom många har tyckt om det jag gjort, och det ger en viss trygghet. Och så pengar naturligtvis. Det har gett mycket pengar, säger Nordqvist.

Den sista boken om Pettson och Findus, ”Findus flyttar ut, utkom 2012. Kommer det fler böcker om duon?

- Det är tveksamt om det blir fler Pettson och Findus. Men Jujja (Wieslander) tycker fortfarande om att göra nytt så det kan bli mera illustrationer för Mamma Mu.

Nyligen har Nordqvist avslutat ett bokprojekt med enbart bilder. Han håller sig gärna sysselsatt med projekt framöver även om han jobbar betydligt mindre än då han var i 40–50-års ålder.

- Nu är det några som bett mig illustrera för dem så jag kommer att hålla på med någon bok hela tiden, säger Nordqvist.

Sven Nordqvist ser in i kameran.
- Hade jag inte blivit författare hade jag kanske blivit snickare, säger Sven Nordqvist. Sven Nordqvist ser in i kameran. Bild: Sven Nordqvist Sven Nordqvist

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje