Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: Se upp för bedragare som ringer seniorer för att lura till sig pengar

Smarttelefon
Flera äldre personer har blivit lurade av personer som påstår sig vara en släkting eller en bekant i akut behov av pengar. Smarttelefon Bild: Creative Commons / Niek Verlaan smarttelefon

Polisen fortsätter att varna för lurendrejare som försöker stjäla pengar av äldre personer per telefon.

Den här veckan har polisen i sydvästra Finland fått in tre brottsanmälningar om äldre personer som har blivit lurade eller utsatts för försök till det. Dessutom har polisen fått in flera tips om liknande fall.

Bedragarna tar vanligtvis kontakt per telefon och presenterar sig som en släkting eller bekant, som är i akut behov av kontanter.

Den som ringer hävdar ändå att hen inte själv kan hämta pengarna utan skickar istället en annan person för att göra det.

Det här görs för att den som luras på pengarna inte ska misstänka något då en obekant person dyker upp och hämtar pengarna.

Polisen uppmanar äldre att vara uppmärksamma och ber också anhöriga och bekanta till seniorer att varna dem om risken för bedrägerier.

Om man blir uppringd och misstänker att den som ringer inte har rent mjöl i påsen, så lönar det sig att ringa till någon man litar på och kolla hur man ska gå till väga.

Dessutom ska man ringa direkt till nödnumret 112 och anmäla.

Polisen tar också emot tips om bedragarna på e-postadressen vihje.turku.lounais-suomi@poliisi.fi