Hoppa till huvudinnehåll

Putin ber ryska OS-idrottare om förlåtelse: ”Vi har inte lyckats skydda er”

Vladimir Putin tilldelas ryska ishockeytröjan av Ilja Kovaltjuk inför OS 2018.
Ishockeylandslagets kapten Ilja Kovaltjuk gav president Putin en egen OS-tröja. Vladimir Putin tilldelas ryska ishockeytröjan av Ilja Kovaltjuk inför OS 2018. Bild: EPA Vladimir Putin,PyeongChang 2018,Ilja Kovaltjuk

Förlåt att vi satt er i den här svåra situationen, sade Rysslands president Vladimir Putin till de ryska OS-resenärerna i dag. Ryska idrottare tävlar under neutral flagg i vinter-OS på grund av dopningsskandalen i landet.

Rysk idrott har skakats av tunga dopningsnyheter och är stoppat från vinter-OS i Pyeongchang på grund av anklagelserna om utbredd och statsstödd dopning i landet.

169 ryska idrottare får tävla i Pyeongchang under neutral flagg och i dag träffade president Putin OS-resenärerna – och framförde en ursäkt från den ryska staten.

– Förlåt oss för att vi inte har lyckats skydda er från det här, och för att vi har satt er i den här svåra situationen, sade Putin.

– Jag hoppas ni inte tänker på det här före OS, utan fokuserar er på idrotten. Ni ska veta att miljoner av fans älskar er och hoppas ni vinner.

Medger rysk dopning

Putin beskriver den internationella olympiska kommitténs behandling av Ryssland som orättvis och avstängningen från OS som konstig.

Visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov, som var chef för Rysslands ökända antidopningslaboratorium i Moskva, har sagt att presidenten vetat om det statsstyrda dopningsprogrammet, vilket Putin förnekar.

Putin kallade i går Rodtjenkov – som lever under skyddad identitet i USA – för en ”idiot” och frågade om man verkligen kan lita på hans vittnesmål. Men han tillade även att Ryssland inte är helt oskyldigt.

– Det har trots allt förekommit användning av dopning, erkände Putin.

Källor: AP, TT, FNB

Läs mera:

Ryska visselblåsaren: Alla ryska friidrottare var dopade under OS i Peking

Nya uppgifter kastar en allt mörkare skugga över den ryska idrotten. Rysslands förre antidopningschef Grigorij Rodtjenkov hävdar att samtliga ryska friidrottare var dopade under OS i Peking 2008.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport