Hoppa till huvudinnehåll

Sparken för den person som skickade falsk missilvarning på Hawaii

Vy över staden Honolulu på Hawaii
Vy över staden Honolulu på Hawaii Bild: AFP / Lehtikuva Hawaii,Honolulu

Den person som skickade den falska missilvarningen på Hawaii den 13 januari har fått sparken, meddelar utredare.

Panik utbröt i delstaten eftersom missilvarningen skickades som ett meddelande till invånarnas mobiltelefoner och lästes upp i tv och radio.

Enligt varningen hotades Hawaii av en inkommande missil och invånarna uppmanades söka skydd. Enligt meddelandet var det inte fråga om en övning.

Utöver den anställda som sagts upp har två civila chefer vid räddningsmyndigheten på Hawaii avgått till följd av den skandal som missilvarningen orsakade. Ytterligare en anställd är avstängd utan lön.

Brister i systemet

Den utredning som har gjorts avslöjade att systemet för att aktivera missilvarningar och att genomföra övningar var allt annat än vattentätt.

Systemet är bland annat oklart och det fanns inte något automatiskt sätt för att snabbt meddela att en tidigare varning var felaktig. Det tog myndigheterna hela 38 minuter att korrigera missilvarningen.

En anställd vid räddningsmyndigheten kunde utfärda en varning utan att fråga en kollega eller få tillstånd av en chef.

- Det fanns ingen procedur för att hindra att en enskild person av misstag skickar ut en missilvarning på Hawaii, säger James Wiley som är en säkerhetsexpert vid FCC, den federala myndigheten för etermedier i USA.

Uppfattade övning som skapt läge

Den person som skickade missilvarningen gjorde det under en övning och trodde att det handlade om ett verkligt missilhot.
Personen har arbetat 10 år vid delstatens räddningsmyndighet trots att han eller hon har haft problem med sina arbetsuppgifter.

Personen som inte har namngetts har två gånger tidigare blandat ihop en övning med en verklig situation.

Källor: Reuters, AP

Läs mera:

Falsk missilvarning på Hawaii

Ett meddelande om en inkommande missil skickades ut på Hawaii av misstag. Enligt myndigheterna for meddelandet i väg på grund av ett mänskligt fel.