Hoppa till huvudinnehåll

Trump talade till nationen: Det har aldrig funnits ett bättre ögonblick att börja leva den amerikanska drömmen

Donald Trump håller tal till nationen den 30 januari 2018.
Donald Trump håller tal till nationen den 30 januari 2018. Donald Trump håller tal till nationen den 30 januari 2018. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,State of the Union,USAs president

President Trump inledde sitt första State of the Union-tal med att upprepa sitt löfte för ett år sedan; att göra Amerika stort igen för alla amerikaner.

Det anser han sig ha lyckats med. Otroliga framsteg har gjorts, med extraordinär succé, sade Trump.

Något lätt år har det inte varit. Det har kommit både väntade och oväntade utmaningar. Översvämningar, stormar och bränder. Orkaner. Presidenten nämnde också masskjutningen i Las Vegas.

Han ville ändå ge hopp och kampanda.

- Inget folk på jorden är så utan rädsla, våghalsiga och bestämda, som amerikanerna, sa Trump. Om där är ett berg så bestiger vi det. Möter vi en gräns så korsar vi den. Är där en utmaning så antar vi den, och där det finns en möjlighet så tar vi den.

Trump talade om ett säkert, starkt och stolt USA. Till den amerikanska retoriken hör att hedra de uniformerade; polis, militär, brandkår och veteranerna. Några representanter för de yrkesgrupperna var också med som hedersgäster och uppmärksammades under talet.

Stolt över ekonomiska framsteg

Presidenten upprepade sin stolthet över 2,4 miljoner nya arbetsplatser, och stigande löner. Börsrekorden nämnde han som vanligt och skattereformen som ska ge några tusen dollar extra i året i familjeekonomin.

De amerikanska arbetarna och deras arbetsplatser ligger nära presidentens hjärta. Han ville lyfta medborgarna från bidragsberoende till välfärd genom eget arbete.

Han upprepade sina löften om satsningar på infrastrukturen men gav inga detaljer, annat än ett omnämnande om delade kostnader mellan statliga pengar och privat finansiering. Minskad byråkrati efterlystes också.

- USA är en nation av byggare. Vi byggde Empire state building på ett år. Är det inte en skam att det ska ta tio år att få tillstånd för ett enkelt vägbygge, frågade presidenten.

Burop om familjeåterförening

Migrationen fick mest tid och uppmärksamhet. Ett konkret förslag upprepades som skulle ge medborgarskap för 1,8 miljoner illegala immigranter mot en ordentlig mur på den södra gränsen.

Trump utlovar ett slut på visumlotteri och familjeåterföringar, som enligt honom har gett nästan gränslösa möjligheter ta in släktingar i landet. Ljudliga burop hördes mot den tolkningen från de demokratiska bänkraderna.

Svart och vitt

Det var som vanligt fullsatt i salen där publiken bestod av de invalda från senaten och representanthuset tillsammans med ett rikligt antal gäster.

På förhand hade man marknadsfört en svart klädkod bland demokraterna. Den skulle påminna om metoo-demonstrationerna vid olika tillfällen i USA den senaste tiden.

Presidentens hustru, USA:s första dam Melania Trump, var klädd i helvitt.

Inte tid för nedrustning - tvärtom

I en utrikespolitisk del av talet påminde presidenten om behovet av ett starkt försvar – också kärnvapen – för att svara mot aggressioner. Kärnvapennedrustningens tid är inte nu, sa presidenten.

Nordkorea fick uppmärksamhet, och kampen mot terrorismen.
Ryssland och Kina nämndes som rivaler tillsammans med skurkstater och terroristgrupper som ”utmanar våra intressen, vår ekonomi och våra värderingar”.

Guantanamolägret för terrormisstänkta icke dömda fångar får en fortsättning. Det kan fyllas på med nya fångar, meddelade presidenten. Han hade tidigare på dagen gett ett dekret om saken.

Nationellt patos

Ett omnämnande om kulturens betydelse och amerikanska framsteg också på vetenskapens område avslutade talet.

Presidentens tal i kongressen tog drygt en och halv timme, med upprepade applåder. Starkt nationellt patos fyllde både talet och publiken.

-Det här är vårt nya amerikanska ögonblick. Det har aldrig funnits ett bättre ögonblick att börja leva den amerikanska drömmen, sa president Trump.

Artikeln uppdaterades klockan 8.14. Formuleringen "Eldstrider, som den i Las Vegas." ändrades till "Presidenten nämnde också masskjutningen i Las Vegas."

Artikeln uppdaterades klockan 7.35. Formuleringen "Trump inledde talet" ändrades till "Trump inledde sitt första State of the Union-tal".

Artikeln korrigerades 31.1.2018 klockan 7.00. Rubriken ändrades från "Trump i första talet till nationen: Det har aldrig funnits ett bättre ögonblick att börja leva den amerikanska drömmen" till "Trump talade till nationen: Det har aldrig funnits ett bättre ögonblick att börja leva den amerikanska drömmen".

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes