Hoppa till huvudinnehåll

Två flugor i en smäll: Veteranbilsägare behöver förvaringshall – kunde bli bilmuseum i Pargas

Grillen på en Volvo Duett
Grillen på en Volvo Duett Bild: Yle/Rolf Granqvist volvo duett

Tillsvidare är det bara en idé, men Staffan Sundström hoppas på att idén ska bli verklighet. En lämplig lokal kunde både lösa förvaringsproblem och ge staden ett nytt besöksmål i form av ett bilmuseum.

Föreningen Pargas retro cars startade sin verksamhet i slutet av sommaren ifjol. Ordförande Staffan Sundström berättar att idén om en gemensam bilhall grundar sig i ett gemensamt behov.

– Det är en dröm som vi har. Alla våra medlemmar har problem med var bilen ska förvaras under vintern. Man kör ju i allmänhet inte på vintern med en veteranbil, men någonstans ska man förvara den.

Om en lämplig hall kunde hittas kunde man kombinera nytta med nöje.

– Skulle man ha en hall skulle man kunna dela på hyreskostnaderna. Samtidigt kunde det vara en utställning för allmänheten och fungera som ett bilmuseum, säger Sundström.

Veteranbil.
Veteranbil. Bild: Johanna Funkquist / Mostphotos veteranbilsentusiaster,kofångare

Att grunda ett museum för stadens gamla fordon är också att värna om ett kulturarv i form av mekanik och historia.

– Det är ju sånt som försvinner om man inte bevarar det. det är gammal teknik och nutidens ungdomar har aldrig ens sett hur fordonen såg ut förr i världen, funderar Sundström.

– Vi planerar också samla in lite foton på hurdana fordon det fanns i Pargas förr i världen och eventuellt ge ut en publikation om vi får ihop tillräckligt mycket bilder.

radion i en Dodge 1957
radion i en Dodge 1957 dodge

Veteranbilsträffar och utfärder

I övrigt har föreningen kommit bra i gång under det första halvåret. Så här långt har Pargas retro cars hunnit bland annat med några välbesökta träffar där också allmänheten kunnat bekanta sig med bilarna. I mars ordnar föreningen en bussutfärd till bilmuseer i Kangasala.

Ett trettiotal fordonsentusiaster har blivit medlemmar och de har tillsammans en hel del veteranbilar i sina garage och lador.

– Det finns otroligt mycket som man inte alls har vetat om som folk har i sina garage och sällan visar.

– Det finns västbilar, östbilar, museiregistrerade, motorcyklar och mopeder. Alla möjliga fordon, också bussar och lastbilar, berättar Sundström.

Pargasdagarna 2016
Staffan Sundström. Pargasdagarna 2016 Bild: Yle/Nina Bergman pargasdagarna 2016

Bilparad i juni

Ett ypperligt tillfälle att bekanta sig med stadens veteranbilar är under Pargasdagarna i början av juni. Föreningen ställer till med veteranbilsparad på söndagen den 9 juni. Först visas bilarna upp på Bantisplanen, sedan blir det parad genom staden.

– Vi hoppas också på att få med bilar från grannorterna, från Åboregionen och Kimitoön, säger Sundström.

Veteranbilar på rad.
Veteranbilar på rad. veteranbilsentusiaster,veteranbilsträff

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland