Hoppa till huvudinnehåll

Två unga män utförde cyberattacker mot Salo stad - orsakade skador för två miljoner euro

Person iklädd munkjacka sitter vid en laptop och en dator med en massa gröna tecken på skärmen.
Arkivbild. Person iklädd munkjacka sitter vid en laptop och en dator med en massa gröna tecken på skärmen. Bild: Mostphotos / Andrey Popov cyberattacker,cyberattack,dataintrång,cybersäkerhet,hackare,internet,datorer,cyberrymd,kryptering,skadliga program,cybersäkerhetscentret

Åklagaren yrkar på straff åt de två unga män, som misstänks för att ha utfört cyberattacker bland annat mot Salo stad. En av männen misstänks också för att ha utfört cyberattacker mot statliga ämbetsverk.

En av de misstänkta är minderårig.

Enligt åtalet orsakade de två männen flera cyberattacker mot Salo stads och Salotraktens utbildningssamkommuns servrar vid årsskiftet 2016-2017. Det här ledde till att stadens anställda inte kunde jobba med sina datorer samt till att stadens webbplats låg nere.

Skadorna för cyberattackerna anses ligga på cirka två miljoner euro.

Den äldre av de två männen misstänks också för att ha utfört cyberattacker mot Skatteverket och Trafikverket.

Egentliga Finlands tingsrätt behandlade åtalen mot de två männen i en förberedande behandling i onsdags. Nu fortsätter utredningarna. Det är i nuläget oklart när rättegången fortsätter.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland