Hoppa till huvudinnehåll

VR förbereder sig på snöstorm – drar in tågturer under torsdag

Junaliikenne, rautatieasema, työmatka, paikallisjuna
Under torsdagen står en del av A- och K-tågen stilla. Junaliikenne, rautatieasema, työmatka, paikallisjuna Bild: Derrick Frilund / Yle tågtrafik,Pendeltåg,snöfall,Trafikstörningar,Järnvägsspår,VR,Perrong,Resande och pendling,väntan,passagerartrafik,persontrafik,tåg,spårbunden trafik

Under torsdag den 1 februari lovar meteorologerna ymnigt snöfall i södra Finland. I samråd med Trafikverket och Helsingforsregionens trafik HRT, förbereder sig VR på snöfallet genom att dra in turer för lokaltågen.

Enligt väderprognoserna kommer det att snöa rikligt i landets södra delar under torsdag. Det rikliga snöfallet i kombination med hård vind leder till svåra förhållanden för tågen, skriver VR i ett pressmeddelande.

Genom att ställa in turer och förlänga mellanrummen mellan lokaltågsturerna, försöker VR hinna med snöarbete på järnvägarna och öka chanserna för att den kvarvarande trafiken kan hålla tidtabellen.

I praktiken innebär det att A- och K-tågen kör med 20 minuters mellanrum under torsdagen den 1 februari – i stället för 10 minuter som i vanliga fall.

VR strävar efter att fjärrtågen ska gå enligt tidtabellen under morgonen, men uppmanar passagerare att på förhand kontrollera att tåget är i tid och vara beredd på förseningar.

Enligt VR kan det förekomma förseningar och förändringar också i fjärrtågstrafiken under torsdagen på grund av ovädret och ett möjligt beslut om övertidsförbud och förbud att byta skift inom spår- och färjetrafiken, som Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och Lokmannaförbundet VML har ingått.

Busväder i södra Finland

Ovädret påverkar också vägarna på torsdag och fredag. Sikten och väglaget är mycket dåligt.

Det kan snöa 1–1,5 centimeter i timmen, vilket försvårar plogningen av vägarna.

Ett kraftigt snöoväder är på väg att dra in över de västra delarna av Finland och snöfallet kommer att fortätta i de södra och västra delarna av landet fram till fredag eftermiddag, säger meteorolog Kerttu Kotakorpi.

I söder kan det snöa upp till 30 centimeter och redan på torsdagsförmiddagen kan det på sina håll finnas 10 centimeter snö.

Mest snöar det i Nyland och Egentliga Finland.

Också vinden är kraftig. I vindbyarna på land kan det blåsa över 15 meter per sekund.

Artikeln uppdaterad den 31.1.2018 klockan 17.24 med mera information om vädret.

Artikeln uppdaterad 31.1.2018 klockan 17.59 med information om att också fjärrtågen kan bli försenade under torsdagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen