Hoppa till huvudinnehåll

Åbo universitet anlitar professor som anklagats för trakasserier av studerande: "Orimligt att straffa om och om igen"

En skylt vid universitetet.
En skylt vid universitetet. Bild: Yle/Philip Stenkula turku

Åbo universitet har anställt en amerikansk professor, som misstänks för trakasserier och diskriminering av studerande. Den internationellt erkända astronomen inleder sitt 2-åriga kontrakt på observatoriet i Tuorla i Pikis under våren.

- Han har anställts som forskare och har inga anställda, berättar universitetets rektor Kalervo Väänänen till Yle Turku.

Personen anställs eftersom han har starka vetenskapliga meriter inom sitt område.

Enligt Väänänen var Åbo universitet medvetet om trakasserierna då personen anställdes. Frågan diskuterades ingående innan man fattade beslut om anställningen.

Åbo universitet
Åbo universitet Bild: Yle/Philip Stenkula turku

- Vi har ytterligare information om trakasserierna som inte har varit framme i offentligheten. Vi har exempelvis fått en beskrivning om fallet av personens tidigare förman och information om hur frågan behandlades av den tidigare arbetsgivaren, säger Väänänen.

Mannen, som tidigare jobbade på ett universitet i Kalifornien, anklagades för att ha trakasserat två kvinnliga studerande. Fallet har bland annat tagits upp av den ansedda vetenskapstidningen Science.

"Orimligt att straffa om och om igen"

Professorn sade upp sig frivilligt efter anklagelserna. Åbo universitets rektor Kalervo Väänänen konstaterar till Yle Turku att anställningen övervägdes noggrant.

- Det skulle vara orimligt att straffa honom om och om igen och att han inte skulle få en anställning någonstans. Vi ville ge honom en andra chans, säger Väänänen.

Kalervo Väänänen säger att Åbo universitet har nolltolerans mot mobbning och trakasserier.

- Det här gäller också honom, men det skulle vara orimligt att använda det mot honom retroaktivt.

Anställningen behandlades med de anställda på observatoriet i Tuorla i januari. Enligt Väänänen hade personalen varierande åsikter om anställningen.

Artikeln och rubriken är korrigerad den 2.2.2018 kl.14. I den första versionen hänvisades felaktigt till sexuella trakasserier. Kompletterande medieuppgifter ger vid handen att det handlar om könsrelaterade trakasserier och diskriminering.

Turun Sanomat var först ute med nyheten om anställningen.

Den ursprungliga artikeln har skrivits av Yrjö Hjelt/ Yle Turku. Översatt av Nora Engström/ Yle Åboland.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland