Hoppa till huvudinnehåll

Bråd fredag för taxibolagen – "Vi kan inte ta emot fler förhandsbeställningar"

Taxibil
En svettig fredag utlovas för taxichaufförerna i Huvudstadsregionen. Taxibil Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen taxibilar,Taxi & taxiverksamhet,Taxi,taxichaufförer,taxiskylt

På fredag den 2 februari står stora delar av kollektivtrafiken stilla i hela landet. För taxibolagen innebär det att fredagen blir en bråd dag.

Taxibolaget Taksi Helsinki, som förmedlar taxitjänster i Helsingfors, har 1 300 bilar i tjänst, varav det maximala antalet 500 redan är uppbokade av förhandsbeställningar mellan klockan sju och åtta på morgonen.

Direktör Jari Kantonen säger att det lönar sig att vara flexibel i sin tidtabell.

– Personer som kan tänka sig att starta ens lite före klockan sju eller efter klockan åtta har en mycket större chans att få tag i en taxi, säger han.

"Vi kan inte lova mer än vi har kapacitet för"

Heidi Säynäjoki, informatör på Lähitaksi som levererar taxitjänster i Helsingfors, Esbo och Vanda, säger att bolaget har förberett sig genom att ha alla bilar ute under fredag.

– Det går att ringa och direktbeställa en bil på fredag, men man får nog vara beredd på att vänta en god stund, säger hon.

Hon säger att det är en svår situation, men påpekar att antalet personer som samåker eller använder bil, cykel eller apostlahästar påverkar hur lång väntetiden blir, för att inte tala om hur väder och vind ställer till det.

Också den något dyrare möjligheten att förhandsbeställa en taxi har gått åt som smör i solskenet, berättar Säynäjoki.

– Vi har fått in så många förhandsbeställningar i Helsingfors och Esbo att vi inte kan ta emot flera beställningar. Vi kan inte lova mera än vi har kapacitet för, säger hon.

I skrivande stund går det ännu att förhandsbeställa taxin i Vanda.

Kollektivtrafiken står stilla på fredag eftersom chaufförer inom kollektivtrafiken deltar i den politiska manifestation som Fackcentralen FFC ordnar.

Det är metron, spårvagnarna och största delen av busstrafiken i Huvudstadsregionen som står stilla. Lokaltågen och enstaka busslinjer körs under fredagen. Information om vilka linjer som körs hittas här (HRT).

Läs mera:

Kollektivtrafiken står stilla i Helsingforsregionen på fredag - facket protesterar mot aktiveringsmodellen

Nästan all kollektivtrafik i Helsingforsregionen står stilla på fredag på grund av strejk. Strejken ingår i fackcentralen FFC:s protest mot aktiveringsmodellen för arbetslösa.

Läs mera:

Så här påverkas du av strejken: Kollektivtrafiken stannar, affärerna kan tömmas på färskvaror och mycket mera

AKT och Byggnadsförbundet strejkar på fredag, samma dag som FFC ordnar en demonstration mot den omtalade aktiveringsmodellen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen