Hoppa till huvudinnehåll

Fransk bröstmjölksersättning kan ha spridit salmonella i över tio år

En stor fabriksbyggnad.
Lactalis fabrik i Craon, salmonellasmittans källa. En stor fabriksbyggnad. Bild: EPA-EFE/EDDY LEMAISTRE Lactalis,fabrik,modersmjölksersättning,salmonella

Den franska mejerijätten Lactalis kan ha producerat kontaminerad bröstmjölksersättning i över tio år.

Tidigare i år stämde hundratals familjer den franska mejerijätten Lactalis eftersom deras barn insjuknat i salmonella till följd av att ha druckit bröstmjölksersättning som tillverkats av företaget.

Då trodde man att det bara var ett stort parti mjölk tillverkat i fjol som var orsaken.

Nu säger vd:n Emmanuel Besnier i den franska tidningen Les Échos att samma salmonellastam gjort bebisar sjuka redan år 2005.

Enligt Besnier är det möjligt att orsaken till salmonellasmittan då också var samma fabrik i Craon i västra Frankrike varifrån smittan spred sig nu också.

200 smittade bara i Frankrike

Enligt det franska Pasteur-institutet har Salmonella Agona-stammen i fråga smittat över 200 bebisar i Frankrike sedan år 2005. I den siffran finns de 38 bebisarna som insjuknade förra året med.

Enligt vd:n för Lactalis har man bestämt att permanent stänga en byggnad vid fabriken i Craon. Salmonellasmittan orsakar företaget förluster på hundratals miljoner euro.

Företaget Lactalis är en av de största på den globala marknaden. Lactalis exporterar mjölkpulver till 66 länder i Europa, Asien och Afrika, men inte till Finland.

Källa: Reuters

Läs också