Hoppa till huvudinnehåll

Hjärnskakningssymptom tvingar Sean Bergenheim att lägga av: ”Det har varit en väldigt tung tid i mitt liv”

Sean Bergenheim, Frölunda
Sean Bergenheim tackar för sig. Sean Bergenheim, Frölunda Bild: Bildbyrån / All Over Press Svenska hockeyligan,Sean Bergenheim,Frölunda HC

Sean Bergenheim har gjort sitt som ishockeyproffs. I ett inlägg på Frölunda Indians hemsida meddelar spelaren att han blivit tvungen att fatta det tunga beslutet – hjärnskakningar sätter stopp för spel.

88 matcher i FM-ligan, 506 matcher och 180 poäng i NHL, ett flertal landslagsuppdrag – men nu är karriären över för Sean Bergenheim.

Senast spelade Bergenheim för Frölunda i svenska SHL i början av oktober 2017, men åkte då på en allvarlig hjärnskakning i CHL-matchen mot Gap Rapaces. Nu står det klart att symptomen tvingar den i Jokerit fostrade spelaren att hänga upp skridskorna.

– Det har varit en väldigt tung tid i mitt liv de senaste fyra månaderna. Jag gick igenom detsamma under sju månader i Schweiz efter min hjärnskakning där.

– Det känns som om man förlorar år av sitt liv, att man är i en “dimma” med olika symptom. Det är jättejobbigt, beskriver Bergenheim läget i en lång text på Frölundas hemsida.

Hjärnskakningsproblem redan i Schweiz

I oktober medgav Frölundas tränare också att läget såg hopplöst ut. Bergenheim kunde endast spela 21 matcher under säsongen 2015-16 i Bern på grund av hjärnskakningssymptom.

– Jag vill inte gå in mer på mina symptom, men är glad för de framsteg jag tagit i det dagliga livet. Det är helt klart att jag behöver hjälp med rehabiliteringen och kommer åka över till USA och Kanada för att få hjälp av experter som jag jobbat med tidigare. Prognosen för att jag blir fullt återställd är dock bra, skriver Bergenheim.

Riku Hahl och Sean Bergenheim
Bergenheim var länge ett bekant ansikte i Lejontruppen. Riku Hahl och Sean Bergenheim Bild: Toms Kalnins / EPA / All Over Press riku hahl

Men gällande framtiden som hockeyproffs är domen hård: Det går inte att fortsätta spela. Familjen kommer först, skriver Bergenheim.

– Efter att träffat ett antal olika experter står det klart att det inte kommer bli någon mer hockey för mig denna säsong och på en tid framöver. Det har lett till att jag fattat beslutet att inte fortsätta min hockeykarriär. Risken är för stor att detsamma skulle kunna hända igen med möjligtvis ännu allvarligare konsekvenser.

– Jag vill vara den bästa pappan och maken jag kan vara, något jag känner jag inte kunnat vara under de senaste månaderna på grund av skadan. Nu måste jag tänka på framtiden. På min son. Min fru. Mig själv, skriver Bergenheim.

"Ser fram emot att få vara mer med familjen"

Proffskarriären blev 17 år lång. Bergenheim debuterade på vuxennivå i Jokerit under säsongen 2000-01 och efter det blev det spel i bland andra New York Islanders, Tampa Bay Lightning och Florida Panthers.

– Hockeyn har låtit mig uppleva alla känslor en människa kan uppleva om och om igen. Trots att jag alltid kommer att sakna att vara en professionell ishockeyspelare och allt som kommer med det så väljer jag idag att glädja mig över att jag fått leva min dröm.

– Jag känner att jag gav min karriär precis allt jag hade. Min “resa “har varit otrolig och det är jag väldigt tacksam över, skriver Bergenheim.

– När jag är fullt återställd ser jag fram emot att få vara med familjen mer och börja en ny karriär. Att se vart livet bär iväg härnäst.

– Every end is a new beginning, avslutar Bergenheim.