Hoppa till huvudinnehåll

Hundra år gammalt fotografi blev porträtt av skjuten borgmästare

Konstnären Peik Bäckström står bredvid porträttet av borgmästare Harry Winqvist.
Konstnär Peik Bäckström har målat porträttet av Ekenäs borgmästare Harry Winqvist. Konstnären Peik Bäckström står bredvid porträttet av borgmästare Harry Winqvist. Bild: Bubi Asplund / Yle konst,konstnärer,porträtt,borgmästare,Finska inbördeskriget 1918,Ekenäs,Raseborg,ekenässällskapet

För hundra år sedan dog Ekenäs borgmästare Harry Winqvist till följd av ett skott i huvudet. På torsdag eftermiddag avtäcktes ett porträtt av Winqvist i gamla stadshuset i Ekenäs.

Inbördeskriget i Finland hade börjat endast några dagar innan Ekenäs borgmästare Harry Winqvist mötte sitt öde i gamla stadshuset.

Så dog borgmästare Harry Winqvist

Inbördeskriget i Finland hade varat i några dagar då en grupp rödgardister den 1.2.1918 kom med tåg från Hangö och Lappvik. Ekenäs borgmästare Harry Winqvist mötte truppen på tågstationen i Ekenäs och följde med dem till stadshuset vid Rådhustorget.

I stadshuset inleddes förhör med borgmästaren om bland annat skyddskårens vapengömmor. Borgmästaren ville eller kunde inte svara på rödgardisternas frågor.

Efter att förhöret var över befallde rödgardisterna att borgmästaren, som också var chef för polisväsendet i staden, skulle tillsammans med poliskonstaplarna gå ner till fängelset under stadshuset.

Harry Winqvist vägrade lyda rödgardisternas order. Han hänvisade till att han svarade för ordningen i staden och att rödgardisterna inte hade någon som helst rätt att befalla över honom.

I stället för att följa rödgardisternas order, satt Winqvist lugnt kvar i stolen i poliskontorets foajé. I samma ögonblick höjdes flera gevär mot borgmästaren.

Om avsikten endast var att hota borgmästaren är oklart, men ett skott gick av och träffade Harry Winqvist i huvudet. Han avled omedelbart.

Det är föreningen Ekenässällskapet som beställde porträttet på Harry Winqvist. Porträttet är målat av konstnären Peik Bäckström från Helsingfors.

Mikael Enberg som är styrelsemedlem i Ekenässällskapet berättar att idén att beställa ett porträtt på den skjutne borgmästaren kom i samband med ett annat projekt föreningen verkställde.

- För ett par år sedan gjorde vi en broschyr om alla porträtt som finns i gamla stadshuset i Ekenäs. Då påpekade tidigare stadsdirektören i Raseborg Mårten Johansson att det inte finns något porträtt på Harry Winqvist, berättar Enberg.

- Jag känner konstnären Peik Bäckström som är specialiserad på att måla på ett sådant sätt att det ser gammalt ut. På det här sättet blir serien av porträtt komplett.

Spegelvänd bild

Konstnären Peik Bäckström har specialiserat sig på att måla i gammal stil. Att måla av från gamla fotografier ser han inte som någon särskilt märkvärdig sak.

- Egentligen är det enklare att måla av ett fotografi än att måla av levande modeller. Man behöver inte teckna så mycket utan kopierar bilden direkt på duken och färglägger den sedan, säger Bäckström.

Fotografi av en tavla som föreställer borgmästare Harry Winqvist.
Tavlan som föreställer Harry Winqvist finns i röda rummet i gamla stadshuset i Ekenäs. Fotografi av en tavla som föreställer borgmästare Harry Winqvist. Bild: Bubi Asplund / Yle konst,konstnärer,porträtt,borgmästare,Finska inbördeskriget 1918,Ekenäs,Raseborg,ekenässällskapet

Bäckström gjorde ett litet trick då han målade tavlan. Målningen är nämligen en spegelvänd bild av fotografiet.

- Jag ville väl att det inte skulle vara precis likadant som fotografiet. Jag ändrade också kompositionen en aning, eftersom Winqvist var lite på ena sidan på fotografiet, så jag flyttade honom mer mitt i bilden.

Bäckström säger att det var första gången han spegelvände ett fotografi han målade i från.

- Det var en idé jag fick. Jag gjorde det för att det inte ska likna fotografiet alltför mycket. Jag tror ganska många har sett fotot, förklarar Bäckström.

17 kan bli 1917

Peik Bäckström står också för en liten rolighet i målningen av Harry Winqvist. Målningen är nämligen signerad ”Peik Bäckström 17”.

- Den ser ut som om den skulle vara målad för hundra år sedan. Det hoppas jag. Därför skrev jag 17 i stället för 2017.

- De som ser målningen och tror att den är målad 1917 kanske tänker att det var bra att han blev avporträtterad innan han dog.

Han tror ändå inte att det här lilla tricket går igenom om 200 eller 300 år.

- Nej, men det är ett sådant här litet ”gag” eller skämt, småler Bäckström.

Porträttet av Harry Winqvist finns i det röda rummet i Ekenäs gamla stadshus vid Rådhustorget.

Läs också