Hoppa till huvudinnehåll

"Justitiemord"– IOK får bära hundhuvudet då Cas beslut försvaras i Sverige och Finland

Bild på OS-ringarna i Gangneung.
Det stormar rejält i idrottsvärlden med en vecka kvar till invigningen av OS i Pyeongchang. Bild på OS-ringarna i Gangneung. Bild: EPA/All Over Press PyeongChang 2018

Då Cas idag friade 28 ryska dopningsavstängda idrottare väcktes dopningsdiskussionerna till liv igen. I Sverige och Finland försvarar man Cas beslut, samtidigt som man anser att kaoset förorsakar trovärdighetsproblem. Och IOK är den som får bära skulden för misslyckandet.

Då dopning är på tapeten väcks alltid starka känslor och heta debatter.

Idag, då idrottens skiljedomstol Cas beslutade att fria 28 dopningsavstängda ryska idrottare, utgör inget undantag.

Framförallt i Sverige och Finland har beslutet väckt känslor – och förbryllelse.

Svenska experter sågar IOK

I Sverige ryter dopningskommissionens ordförande Åke Andrén-Sandberg till ordentligt. I hans mening är det som inträffat inte alls bra för idrotten.

– Allt det inträffade kaoset är mycket olyckligt, säger Andrén-Sandberg enligt nyhetsbyrån TT.

– Detta kan leda till trovärdighetsproblem mot antidopningsarbetet i allmänhet. De dömda borde vara skyldiga utan tvivel, annars bör de inte dömas.

Den ryska flaggan svajar bredvid den olympiska flaggan.
IOK:s och Rysslands förhållande frostigt. Den ryska flaggan svajar bredvid den olympiska flaggan. Bild: EPA/KAY NIETFELD olympiska spelen

– Vi har hela tiden bett om information om på vilka grunder idrottarna är avstängda. Vi har aldrig fått veta varför det har gjorts såhär eller vilka bevis som funnits mot dem. Tvetydigheten bara förvärras nu, säger Andrén-Strandberg.

På Aftonbladets webbplats kallar Mats Wennerholm de ryska avstängningarna för justitiemord.

Desperata amatörer, de har gjort bort sig― Ludvig Holmberg, Expressen.

Wennerholms kollega på Expressen, Ludvig Holmberg, skriver att IOK gjort bort sig fullständigt.

Även i Finland har beslutet väckt känslor. Skiljedomsexperten Olli Rauste sade tidigare idag att beslutet var rätt fattat.

Kyrö: Värre än Bond

Även Finlands skandalomsusade ex-tränare i längdåkning, Kari-Pekka Kyrö, gav sin syn på saken.

– Det var bra såhär. Det här vinner 007-filmerna (James Bond, red. anm.) 100-0. Det kan nog finnas ett frö av sanning i historien, men av någon outgrundlig anledning legitimerades den som absolut sanning liksom i en medeltida kyrka, säger Kyrö till Ilta Sanomat.

Kari-Pekka Kyrö.
Kari-Pekka Kyrö anser att Cas gjorde ett bra beslut. Kari-Pekka Kyrö. Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press Kari-Pekka Kyrö

Aino-Kaisa Saarinen ifrågasätter idrottarnas rättsskydd

Även på idrottarhåll väcker beslutet känslor. Finlands OS-deltagare Aino-Kaisa Saarinen tycker att det är märkligt att idrottarna inte fått veta varför de är avstängda:

– Man börjar fundera på hur det är med idrottarens rättsskydd. Naturligtvis, om man misstänks och man klart lyckas bevisa, att du har gjort fel och använt dopning, då finns det inget att säga. Men det här är underligt, säger Saarinen enligt Iltalehti.

Aino-Kaisa Saarinen, Ruka 2017.
Saarinen anser situationen vara speciell. Aino-Kaisa Saarinen, Ruka 2017. Bild: Heidi Koivunen / All Over Press Aino-Kaisa Saarinen

– Om det inte ens åt idrottarna har berättats varför de är under tävlingsförbud, är det naturligtvis speciellt, anser Saarinen.

IOK ställer sig fortfarande kritiskt till dessa ryska idrottares medverkan i inkommande vinter-OS i Pyeongchang. Enligt organisationen får de tävla endast om de inbjuds.

OS börjar om en dryg vecka.

Läs också