Hoppa till huvudinnehåll

Konstuniversitets före detta rektor: "Det konstnärliga geniet har fått härja fritt"

Tiina Rosenberg är en av Vegas sommarpratare 2014
Konstuniversitetets tidigare rektor Tiina Rosenberg säger att det inte är något nytt med trakasserier i konstutbildningarna. Tiina Rosenberg är en av Vegas sommarpratare 2014 Bild: Eva Dalin professorer,tina rosenberg

Metoo-rörelsen startade inom den amerikanska filmbranschen och har gett upphov till ringar på vattnet som nått ända hit till Finland - nu har en stor finsk regissör pekats ut.

Filmregissören och professorn Lauri Törhönen har enligt ett tjugotal kvinnor trakasserat dem sexuellt, ett beteende som sägs ha pågått i årtionden.

Tiina Rosenberg är professor i teatervetenskap och genusvetare och jobbar på Stockholms universitet.

Hon har tidigare varit rektor för Konstuniversitetet i Helsingfors, som består av Bildkonstakademin, Sibeliusakademin och Teaterhögskolan.

Enligt Rosenberg är det på tiden att konstutbildningarna och konstfältet i stort ser sig själv i spegeln och rättar till sina gamla ingrodda maktstrukturer.

För henne är sexuella övertramp och trakasserier inte ett nytt ämne, utan något som hon fått höra om under hela sin karriär.

- I Sibeliusakademin har fall hanterats. På musikhögskolan i Stockholm fanns det flera fall. Ett av dem var ett våldtäktsfall där läraren blev avstängd men han fick senare återvända till sin arbetsplats, berättar Rosenberg.

Hon säger också att filmutbildningen i Stockholm sett fall av manliga lärare som tittat på porrfilm i stället för att undervisa och att det lett till en otrevlig atmosfär.

- Det nya här är ju inte att det här förekommer. Det nya är att det här är en strukturell organisering. Det är viktigt att metoo inte stannar här.

Mästare och lärjunge

Enligt Rosenberg finns det en tradition av mästare och lärling i konstutbildningarna som kan leda till missbruk av makt.

- Det finns en maestro som studenter vallfärdar till. Hen kan förstås vara en utomordentligt bra person, men sen finns det de som missbrukar sin position.

Hon säger att problemet med den här relationen är att det är en nära relation.

- I de konstnärliga utbildningarna lever man länge tillsammans i en liten grupp. Ibland växer man ihop på ett sätt som inte är hälsosamt.

Väldigt många känner kallet till en konstutbildning men väldigt få tar sig in.

Det här leder också till att personerna som väljer in elever har mycket makt att missbruka och att studenterna inte är tillräckligt modiga att säga ifrån eftersom de är angelägna om att komma in.

- Det är en övergreppskänslig dynamik. Studenten vill jättegärna komma in och många som väljer vem som får komma in väljer studenten som faller dem i smaken på det ena eller andra sättet.

"Nolltolerans måste råda"

Rosenberg tycker att hela utbildningsformen borde tänkas om. Bland annat måste man fundera vilken typ av kontakt och undervisning som behövs.

Hon anser också att undervisningslokalerna måste tänkas om. I konsthögskolor där man utövar musikundervisning finns det många ljudisolerade rum.

Enligt henne kunde glasdörrar eller glasväggar vara på sin plats.

- Då ser utomstående in i rummet och eleven ser ut.

Hon betonar också att ansvaret faller på ledningen.

- Rektorn, dekanerna och lärarna måste verkligen vara tydliga på punkten om att det ska råda nolltolerans för trakasserier.

Det konstnärliga geniet har fått göra vad hen vill

En annan aspekt i det hela som uppmuntrat och låtit trakasserier sprida sig är den ekonomiska.

Rosenberg berättar att kända konstnärer drar en stor publik, oavsett om det rör sig om teatrar, operahus eller filmproduktioner.

De är alla beroende av den stora konstnären. Ingen vill gå på en ekonomisk förlust.

- Då har man bara blundat och låtit de här personerna härja hejvilt.

Läs mera:

Kvinnor inom filmbranschen berättar om åratal av antastanden från professor Lauri Törhönen: "Trakasserierna blev en generationsupplevelse"

Den prisbelönta filmregissören och professorn Lauri Törhönen har enligt flera kvinnor trakasserat dem sexuellt. Kvinnorna berättar att Törhönen har föreslagit sex bland annat i samband med inträdesprov. Törhönen kommenterar inte uttalandena.

Läs mera:

Lauri Törhönen ber om ursäkt i pressmeddelande

Professor Lauri Törhönen har i dag skickat ett kort pressmeddelande till Yle, med anledning av Yles nyhet i går där flera kvinnor berättar att han trakasserat dem.

Läs också