Hoppa till huvudinnehåll

Lauri Törhönen ber om ursäkt i pressmeddelande

Lauri Törhönen.
Lauri Törhönen. Lauri Törhönen. Bild: Lehtikuva Lauri Törhönen

Professor Lauri Törhönen har i dag skickat ett kort pressmeddelande till Yle, med anledning av Yles nyhet i går där flera kvinnor berättar att han trakasserat dem.

Yle publicerade i går en artikel där flera kvinnor berättade att regissören och professorn Lauri Törhönen har antastat dem och att hans trakasserier har pågått i flera års tid.

I ett pressmeddelande ber Törhönen nu om ursäkt. Han skriver att han till följd av Yles rapportering vill be om förlåtelse av de personer han har tittat på, rört eller talat till på ett störande sätt.

- Berättelserna i artikeln kommenterar jag inte offentligt, skriver Törhönen också.

Yle har för sin nyhet talat med omkring 20 kvinnor om Törhönens antastanden. Kvinnorna berättar bland annat att Törhönen har föreslagit sex i samband med inträdesproven till Konstindustriella högskolan.

Flera personer sägs ha känt till Törhönens beteende, men ändå har det fått fortsätta.

I dag krävde också Helsingfors biträdande borgmästare för kultur och fritid, SDP:s Nasima Razmyar, att Törhönen lämnar uppdraget som Kaapelitalo-bolagets ordförande.

Fastighetsbolaget Kaapelitalo administrerar kulturcentren i Kabelfabriken och Södervik i Helsingfors.

Läs mera:

Kvinnor inom filmbranschen berättar om åratal av antastanden från professor Lauri Törhönen: "Trakasserierna blev en generationsupplevelse"

Den prisbelönta filmregissören och professorn Lauri Törhönen har enligt flera kvinnor trakasserat dem sexuellt. Kvinnorna berättar att Törhönen har föreslagit sex bland annat i samband med inträdesprov. Törhönen kommenterar inte uttalandena.

Läs också