Hoppa till huvudinnehåll

Nousisborna får dricka kokt vatten i minst två veckor – flera hundra personer däckade av dricksvattnet

Rinnande vatten
Rinnande vatten Bild: Yle/Johanna Ventus rinnande vatten

En kraftig klorering av vattenrören i Nousis förbereds och utförs i flera skeden under nästa vecka. Vattenverket går in i bostäder för att försäkra sig om att klorhalten är tillräcklig.

Rekommendationen är att dricksvattnet i Nousis bör kokas i ytterligare två veckors tid. Under onsdagen kunde det skadade röret repareras och nästa fas är en kraftig klorering för att desinficera vattenrören i kommunen.

Klorering utförs antagligen i flera skeden under nästa vecka. Den beräknas pågå i flera dagar och under tiden är vattennätet avstängt. Medan kloreringen pågår kommer vattenverkets anställda att kontrollera varje fastighet för att klorhalten är tillräcklig i rören.

Flera hundra sjuka av kranvattnet

Klorhalten i rören kommer att kontrolleras dagligen. Vattenprover har skickats till THL:s laboratorium i Kuopio. Resultatet av det första provet var negativt och nya resultat är klara på antingen torsdag eller fredag.

Hittills har 340 Nousisbor meddelat den lokala vårdcentralen om att de drabbats av magsjuka. Flera patogener har konstaterats i proverna som tagits av invånarna, vilket tyder på att smittkällan troligen har sitt ursprung i avloppsvatten.