Hoppa till huvudinnehåll

Polska senaten godkände kontroversiell förintelselag – Israel och USA kritiserar

Polens president Andrzej Duda meddelade den 24 juli 2017 att han kommer att lägga in veto mot två lagförslag som enligt kritiker skulle urholka landets rättssystem.
Polens president Andrzej Duda har sagt att han inte tänker använda sin vetorätt. Polens president Andrzej Duda meddelade den 24 juli 2017 att han kommer att lägga in veto mot två lagförslag som enligt kritiker skulle urholka landets rättssystem. Bild: EPA / Pawel Supernak Polen,Andrzej Duda,presidenter,Polens president

Enligt lagen kan en person som säger att Polen var skyldigt till brott i anknytning till Förintelsen dömas till ett fängelsestraff på upp till tre år. Det gäller exempelvis att kalla förintelselägret Auschwitz-Birkenau för ett ”polskt dödsläger”.

Lagförslaget godkändes i senaten med rösterna 57 mot 23. Två senatorer lade ner sina röster.

Polska regeringen vill lyfta fram att Polen var under tysk ockupation under andra världskriget och också offer för nazisternas grymheter.

Huvudingången till Auschwitz.
Porten till förintelselägret Auschwitz i Polen. Huvudingången till Auschwitz. Bild: EPA/FRANK LEONHARDT holocaust

Diplomatisk tvist med Israel

Lagen har redan lett till en diplomatisk tvist mellan Polen och Israel.

– Jag opponerar mig starkt mot det här. Man kan inte ändra på historien och förintelsen kan inte förnekas, sade premiärminister Benjamin Netanyahu i ett uttalande tidigare i veckan.

I ett utlåtande från förintelsemusét Yad Vashem i Jerusalem kritiseras Polen för att lagen förvränger det historiska faktum att det fanns polacker som hjälpte tyskarna under ockupationen.

Israels ambassadör i Polen intervjuas.
Israels ambassadör i Polen Anna Azari lämnar senaten. Israels ambassadör i Polen intervjuas. Israel,Polen,ambassadörer

Även USA har rutit till om lagen.

Utrikesministeriet anser att den polska lagen väcker frågor om hur det står till med yttrandefriheten och förutsättningarna för akademisk diskussion i Polen.

De har också meddelat att beslutet kan påverka relationerna mellan Israels främsta allierade USA och Polen.

David Harris som är ordförande för American Jewish Committee, en medborgarorganisation i USA, sade att man i Polen i stället för kriminalisering borde satsa på utbildning för att minska på falska och direkt skadliga utlåtanden.

Kräver presidentens underskrift

För att lagen ska träda i kraft måste presidenten Andrzej Duda skriva under den.

Presidenten har vetorätt och kan stoppa lagen.Duda sade ändå på måndagen att han inte tänker backa och att Polen har rätt att försvara ”historiska fakta”.

Presidenten ska skriva under lagen inom tre veckor.

Läs mera:

Polen vill göra det straffbart att påstå att koncentrationslägren var polska – Israel rasar

Israel kritiserar Polen för ett lagförslag som gäller de tyska nazisterna och koncentrationslägren. Polen vill att det ska bli olagligt att säga att polackerna var medskyldiga till Förintelsen.

Läs också