Hoppa till huvudinnehåll

Stora planer för nytt seniorboende i Karleby

händer. en äldre persons knäppta händer och så en yngre människas hand ovanpå
Karleby kan få två nya seniorboenden före 2020. händer. en äldre persons knäppta händer och så en yngre människas hand ovanpå Bild: Mostphotos Händer,äldreomsorg,vård,Beröring,åldringar,senior,vänskap,äldrevård

Karleby kan få två nya hus för seniorboende. Det är föreningen De Gamlas Hem i Gamlakarleby som driver frågan. Ifjol sålde föreningen Emeliehemmet till Folkhälsan, nu vill man utveckla den andra halvan av tomten.

Stadsstrukturnämnden i Karleby godkände planerna på onsdagen och de förs nu vidare till stadsstyrelsen i Karleby.

Föreningen De Gamlas Hem i Gamlakarleby har startat planeringen av två nya hus för seniorboende i Karleby och söker nu en stadsplaneändring för ändamålet. De nya husen kunde byggas på andra halvan av tomten där Emeliehemmet står.

Emeliehemmet i Karleby
Emeliehemmet ägs numera av Folkhälsan. Emeliehemmet i Karleby Bild: Yle/Anette Forsström-Fellman åldringsboende

Föreningen sålde i slutet av fjolåret Emeliehemmet till Folkhälsan för tre miljoner euro.

Ändring i stadsplanen

I ett första skede söker föreningen en ändring av stadsplanen för att möjliggöra byggandet av ett tre- och ett femvåningshus på tomten och arbetet med att hitta finansiärer har också inletts.

- Vi söker samarbetspartners, investeringsbolag och andra partners, säger Margita Lukkarinen från föreningen.

Det som behövs är snabba åtgärder innan de unga hinner vara arbetslösa alltför länge, säger Margita Lukkarinens om är vd på Kokkotyö-stiftelsen.
Margita Lukkarinen. Det som behövs är snabba åtgärder innan de unga hinner vara arbetslösa alltför länge, säger Margita Lukkarinens om är vd på Kokkotyö-stiftelsen. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist kokkotyö

- Inte ser jag något problem med det där. Jag skulle vara överraskad om inte projektet förverkligas, säger nämndmedlemmen Carl-Göran Henriksen (SFP).

Stadsstrukturnämnden stöder planerna

Stadsstrukturnämnden i Karleby tog ärendet till behandling på sitt möte på onsdag och nämnden föreslår för stadsstyrelsen att stadsplaneändringen ska godkännas.

- Vi hoppas på utrymmen för tjänsteproducenter, Folkhälsan och andra, säger Margita Lukkarinen.

Och planerna är storstilade.

- Det skall byggas lägenheter, både hyres- och ägobostäder är vår vision, säger Lukkarinen.

Föreningen kommer inte att delta i finansieringen mer än att några bostäder köps in som sedan kommer att hyras ut. Går allt enligt planerna kan projektet vara genomfört 2020.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Österbotten