Hoppa till huvudinnehåll

Test ska ge svar på frågan: Ambulansflyg till Umeå snabbare än landsvägen till Tammerfors?

Ambulanspersonal hjälper skadad pojke
Arkivbild. Normalt är det vanlig ambulans som gäller då en akutsjuk patient ska transporteras från Vasa till närmaste universitetssjukhus. Ambulanspersonal hjälper skadad pojke Bild: Mostphotos akutvård,ambulanser,bli skadad,hälsovård,första hjälpen

På fredagen arrangerar Vasa centralsjukhus och Norrlands universitetssjukhus tillsammans en övning där man simulerar en transport av en akutpatient. Övningen ska svara på frågan om flygtransporten är snabbare än ambulans till Tammerfors.

Vasa centralsjukhus ligger långt från närmaste universitetssjukhus. Det händer ändå regelbundet att man måste skicka patienter i behov av akut och krävande vård till något av universitetssjukhusen i Finland.

Idag görs dessa transporter med vanlig ambulans per landsväg.

Simulerar realistisk situation

Under fredagens övning kommer man att testa hur snabbt en allvarligt sjuk patient kan fås från Vasa centralsjukhus med flyg till Umeå och in på operationsbordet vid Norrlands universitetssjukhus, som alltså finns i Umeå.

I övningen simulerar man en realistisk situation där en patient har ett synnerligen akut vårdbehov.

Övningen kan följas på Twitter under hashtaggen #vcsnus2018.

Övningen arrangeras med väderreservation, påpekar sjukhusdistriktet i ett pressmeddelande.