Hoppa till huvudinnehåll

Borgåbor vill återvinna plastförpackningar: "Vi önskar fler insamlingspunkter"

plastpåse med förpackningar i plast
Borgåborna vill ha fler kärl för att sortera plastförpackningar plastpåse med förpackningar i plast Bild: Yle/Maria Wasström skräp,plastavfall

Det behövs fler insamlingskärl för plastförpackningar i Borgå. Det anser Bodil Lund, som har lämnat in en motion om att utveckla plaståtervinningen.

Plastförpackningar såsom margarinpaket och schampoflaskor kan återvinnas. I dagens läge finns det i Borgå bara fyra insamlingskärl för plastförpackningar: i Näse, Östermalm, Hammars och på Industrivägen.

Bodil Lund (SFP) tycker att de här insamlingspunkterna inte räcker till. Därför har hon den här veckan lämnat in en motion för att få flera insamlingspunkter.

- Sortering, insamling och återvinning av plast borde effektiveras. Det jag, och många med mig, önskar är att vi skulle få fler insamlingspunkter för plastförpackningar, säger Lund.

Bodil Lund
Bodil Lund (SFP) har lämnat in en motion om att förbättra sorteringen av plast i Borgå. Bodil Lund Bild: Yle/Fredrika Sundén modersmålslärare,bodil lund

Plastavfall bränns, men förpackningar kan återvinnas. Lund menar att motivationen att sortera lider om man måste bära de sorterade förpackningarna långa vägar, speciellt om om man inte är bilburen.

Hon motiverar motionen bland annat med hållbar utveckling och ett EU-direktiv om att alla plastförpackningar ska vara återvinningsbara år 2030.

- Om tillgängligheten på sopkärl ökar motiverar det antagligen flera att sortera plastavfall, säger Lund.

Tanken är att borgåbor kan ta med sig kassen med plastförpackningar då de för metall, glas och kartong till ekopunkterna. Redan nu kan man alltså sortera plastförpackningar på en del ekopunkter.

Det är Rinki, Ringen, som har huvudansvaret för insamlingskärlen på ekopunkterna. Ringen har bara placerat ut den minsta möjliga mängd plastinsamlingskärl som lagen kräver

Också den kommunala avfallshanteringsproducenten Rosk'n Roll kommer att vara aktiv i frågan om återvinning av plast. Det säger ordförande för avfallsnämnden i Borgå, Elin Andersson (SFP):

- Det skulle vara bra att få i gång en ordentlig plastinsamling. De kärl som Ringen har placerat ut räcker inte till, därför har Roskn' Roll satt ut kompletterande ekopunkter, säger Andersson.

Malin Kurkisuo slänger plastavfall i en kontainer.
Malin Kurkisuo slänger plastavfall i en kontainer. Bild: Yle/Maria Wasström sopkärl

Andersson kan inte i det här skedet ge exakta svar på när och hur invånarnas möjligheter att återvinna plastförpackningar förbättras.

- Det är bra att Roskn' Roll vet om att den här saken intresserar invånarna och att de håller på att föra sin verksamhet i rätt riktning, säger Andersson.

Marko Printz på Roskn' Roll säger att bolaget jobbar för att husbolagen ska ha sorteringskärl för plastförpackningar. Det skulle blir frivilligt för husbolagen och förverkligas under våren.

Bodil Lund lämnade in sin motion den här veckan. Bodil Lund har tidigare lämnat in motioner om sommarbussen Rinkeli och Runeberg Junior-priset.