Hoppa till huvudinnehåll

Bostadsstiftelsen Hoas uppdaterar sina svenska nyhetssidor efter 21 månader - men kan inte garantera service på svenska via telefon

En nyckelknippe hänger i låset på en öppen dörr.
Hoas hyr bostäder till studerande i huvudstadsregionen. En nyckelknippe hänger i låset på en öppen dörr. Bild: Mostphotos/Deyan Georgiev studentbostäder,bostäder,lägenheter,bostadslån,bostadsköp,fastigheter,nycklar,dörrar,Bostadsbrist,studerande,hyresbostäder,hyreshus,lås,hem,bostadshus,rum,tambur,hall,studentbostad

Bostadsstiftelsen Hoas i huvudstadsregionen har nu reagerat på kritik mot sin svenskspråkiga service. Hoas har uppdaterat sina svenska nyhetssidor efter över ett och ett halvt år. Svenskspråkig service är ändå inte ett alternativ då man ringer Hoas.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade i somras att studenternas bostadsstiftelse Hoas senast uppdaterat nyhetsfliken på sin webbsida 15 april 2016, det vill säga för mer än ett och ett halvt år sedan. Nu har Hoas uppdaterat sina nyhetssidor efter att Studentbladet följde upp problemet.

– Vi kom fram till att vi prioriterar finskspråkiga och engelskspråkiga besökare på webben. Via telefon får man ännu service på svenska, sade Hoas verksamhetsledare Matti Tarhio i en intervju med Studentbladet förra veckans fredag.

När man ringer till Hoas telefonväxel ges man två alternativ: tryck ett för service på finska, tryck två för service på engelska.― Studerande Rickard Nylund

Rickard Nylund studerar vid Helsingfors universitet. Han söker just nu boende i Helsingfors och är missnöjd med Hoas svenskspråkiga service. Han säger att det inte stämmer att man får service på svenska via telefon.

– När man ringer till Hoas telefonväxel ges man två alternativ: tryck ett för service på finska, tryck två för service på engelska, säger Nylund.

Nylund säger att han nog kan prata svenska eller engelska om det behövs.

– Men det är fräckt att man säger att man kan få service på svenska ifall man inte kan få det i verkligheten, säger han.

Bara några i telefontjänsten kan svenska

Riitta Pulkka, chef för kundservicen på Hoas medger att den svenskspråkiga telefonservicen är bristfällig.

– Vi har bara några få som jobbar i telefontjänsten som kan svenska. Vi har haft problem med att rekrytera personer som pratar svenska. Vi rekryterar nu sommarjobbare och vi prioriterar sökande som kan svenska, säger hon.

Pulkka säger också att Hoas ska lägga till svenska som ett alternativ i telefonmenyn under våren. Hon säger att orsaken till att svenska inte funnits som alternativ i telefonmenyn eftersom de inte kunnat garantera att någon som kan svenska är på jobbet.

Verksamhetsledare Matti Tarhio skriver i ett mejl till Yle Huvudstadsregionen att den svenskspråkiga nyhetstjänsten ska uppdateras under den här veckan.

– Vi kommer att sätta upp svenskspråkiga nyheter i fortsättningen. Vi beklagar att de bara har funnits på finska och engelska, säger han.

Nu har nyhetssidan uppdaterats och de finns två nya nyheter daterade den 29 och den 31 januari.

Hankens studentkår: Inte bra

Huvudstadsregionens studentföreningar har grundat Hoas och deltar i bostadsstiftelsens beslutsfattande. Svenska Handelshögskolans Studentkår SHS delar en plats i styrelsen med Konstuniversitetet.

– Vi tycker inte det är bra att den svenskspråkiga servicen inte fungerar. SHS är en svenskspråkig studentkår. Vi tycker att Hoas också borde ha svenska som ett alternativ i telefontjänsten, säger Christian Nygård, ansvarig för högskole- och socialpolitik i SHS styrelse.