Hoppa till huvudinnehåll

Fem migranter allvarligt skadade efter sammandrabbningar i Calais

Ett gäng migranter bär på pinnar efter sammandrabbningar i Calais 1.2.2018.
Migranter bär på pinnar under sammandrabbningar i Calais. Ett gäng migranter bär på pinnar efter sammandrabbningar i Calais 1.2.2018. Bild: JOHAN BEN AZZOUZ Calais,migranter

Afghanska och eritreanska migranter drabbade samman i två olika slagsmål vid utkanten av den franska kuststaden Calais under torsdagen.

Fyra eritreanska ungdomar i åldern 16 till 18 fördes i kritiskt tillstånd till ett lokalt sjukhus för operation efter att ha blivit skjutna. En femte allvarligt skadad migrant fördes till ett sjukhus i Lille.

Det första bråket som pågick i nästan två timmar bröt ut när 100 eritreaner och 30 afghaner köade efter mathjälp.

En person ligger på marken och får hälsovård efter sammandrabbningar i Calais.
En skadad person får vård efter sammandrabbningarna. En person ligger på marken och får hälsovård efter sammandrabbningar i Calais. Bild: JOHAN BEN AZZOUZ Calais,migranter,skottlossning

Det andra slagsmålet bröt ut fem kilometer därifrån. 150 till 200 eritreaner beväpnade med järnrör och pinnar slogs mot ungefär 20 afghaner. Polisen säger att man ingrep för att skydda de afghanska migranterna som befann sig i underläge.

Frankrikes utrikesminister Gerard Collomb twittrade under torsdagen att han kommer att bege sig till Calais med helikopter för att diskutera situationen i staden.

Sammandrabbningar vanliga

För tillfället driver hundratals migranter omkring i Calais i hopp om att kunna hoppa ta sig ombord på lastbilar på väg till Storbritannien.

Det ökända flyktinglägret Djungeln, där omkring 10 000 migranter en gång bodde, tömdes år 2016.

Flyktingar går i ett delvis förstört läger, "Djungeln", i Calais, Frankrike den 11 mars 2016.
Migranter går omkring i Djungeln i Calais under rivningen 2016. Flyktingar går i ett delvis förstört läger, "Djungeln", i Calais, Frankrike den 11 mars 2016. Bild: EPA/THIBAULT VANDERMERSCH Djungeln,Calais,flyktingläger,Frankrike,flyktingar,läger

De migranter som stannade kvar i området efter att lägret tömdes lever i skogarna och drabbar ofta samman med polis, som river ner deras läger och stoppar dem från att lägga upp vägspärrar som tvingar lastbilar på väg till Storbritannien att sakta farten.

De svåra förhållandena har lett till att bråk mellan migranter från olika länder regelbundet bryter ut.

Källor: AFP, Reuters

Läs mera:

Dagen D för tömningen av "Djungeln" i Calais

Franska myndigheter har i dag börjat tömma flyktinglägret utanför Calais. Rivningen har förberetts länge och nu förväntas lägrets invånare ge upp sina drömmar om att nå Storbritannien.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes