Hoppa till huvudinnehåll

Flera migranter skadade i upplopp i Calais - Frankrike skickar fler poliser

Åtminstone fyra migranter har skottskadats i upplopp i hamnstaden Calais i norra Frankrike. Sammanlagt har över tjugo människor skadats i våldet.

Skottlossningen inträffade under ett massbråk mellan afghanska och eritreanska migranter. Omkring hundra eritreaner och ett trettiotal afghaner var inblandade i bråket.

Det är oklart vad som orsakade upploppet, men det bröt ut medan migranterna köade för att få mat.

Franska myndigheter uppger att afghanska och eritreanska migranter hade stridit med käppar och stenar i några timmar innan en afghansk migrant öppnade eld.

Arga migranter drabbade samman medan de köade för att få mat.
Arga migranter drabbade samman medan de köade för att få mat. Arga migranter drabbade samman medan de köade för att få mat. Bild: JOHAN BEN AZZOUZ Calais

Lite senare gick över hundra eritreaner till attack mot ett tjugotal afghaner som befann sig på ett industriområde omkring fem kilometer bort.

- Polisen gick emellan för att skydda afghanerna mot de mellan 150 och 200 eriteranerna, sade den lokala polismyndigheten.

Fyra eritreaner i åldern 16-18 år fick kritiska skottskador och opereras på ett lokalt sjukhus. En afghansk man har förts till Lille för vård.

Fler poliser till Calais

Frankrike har skickat fler poliser till Calais. De franska myndigheterna är oroade över det eskalerande våldet.

- Våldet har ökat och det har gjort att situationen är outhärdlig för både invånarna i Calais och migranterna. Vi har aldrig sett våld på den här nivån tidigare, sade inrikesminister Gerard Collomb när han besökte staden.

Den franska regeringen stängde det stora flyktinglägret som kallades Djungeln år 2016. Hundratals migranter som vill ta sig till Storbritannien finns fortfarande i området.

Räddningstjänsten hjälper en skottskadad man.
Räddningstjänsten hjälper en skottskadad man. Bild: JOHAN BEN AZZOUZ Calais

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes