Hoppa till huvudinnehåll

Förtroendeman: Fler demonstrationer mot aktiveringsmodellen är möjliga

Huvudförtroendeman Ilkka Nordström vid OSTP i Jakobstad
Huvudförtroendeman Ikka Nordström vid OSTP i Jakobstad. Huvudförtroendeman Ilkka Nordström vid OSTP i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman metallindustri,Jakobstad,förtroendeman,rostfritt stål

Huvudförtroendeman Ilkka Nordström vid metallföretaget OSTP i Jakobstad deltar i fredagens demonstration mot aktiveringsmodellen av arbetslösa.

Ett par busslaster fackligt aktiva åker ned till Helsingfors från Österbotten för att delta i fredagens demonstration på Senatstorget.

Enligt Nordström är den bästa lösningen att regeringen drar tillbaka sin aktiveringsmodell och istället satsar på ett system som belönar en arbetssökande och inte bestraffar en person som inte lyckats få ett jobb.

OSTP i Jakobstad tillverkar rostfria rör för industrins behov
OSTP OSTP i Jakobstad tillverkar rostfria rör för industrins behov Bild: Yle/Kjell Vikman rostfritt stål,Jakobstad

Brutna löften

Enligt Ilkka Nordström har regeringen inte hållit sina löften som gavs i samband med godkännandet av konkurrenskraftsavtalet ifjol.

- Då konkurrenskraftsavtalet undertecknades, lovade regeringen att inga ytterligare försämringar görs. Nu kom aktiveringsmodellen som speciellt straffar arbetslösa. Vi tycker det är orättvist.

OSTP i Jakobstad tillverkar rostfria rör för industrins behov
OSTP i Jakobstad. OSTP i Jakobstad tillverkar rostfria rör för industrins behov Bild: Yle/Kjell Vikman rostfritt stål,Jakobstad

Vad borde göras istället?

Det bästa resultatet av demonstrationen vore enligt Nordström att regeringen drar tillbaka sin aktiveringsmodell och det väntar facket på.

- FFC har ett bra förslag, det borde vara belönande för den som söker ett jobb och inte ett straff ifall man inte hittar ett arbete.

Rostfria rör i väntan på export
Rostfria rör i väntan på export. Rostfria rör i väntan på export Bild: Yle/Kjell Vikman rostfritt stål,Jakobstad

Få arbetstagare åker iväg från OSTP

Den buss arbetstagarna från OSTP i Jakobstad åker med startar vid 02-tiden på natten mot fredag från Karleby och plockar upp deltagare längs rutten. Returresan sker samma dag .

- Det är en tung resa och det är en förklaring till att vi blir högst fem stycken som åker iväg från OSTP, säger Ilkka Nordström.

Rostfria rör i väntan på export
Rostfria rör i väntan på export. Rostfria rör i väntan på export Bild: Yle/Kjell Vikman rostfritt stål,Jakobstad

Bra sysselsättningsläge vid OSTP

OSTP i Jakobstad ägdes tidigare av Outokumpu OY men företaget har idag italienska ägare. OSTP har totalt cirka 230 anställda.

- Vi har mycket jobb, nästan för mycket, vi har ett positivt problem, säger Ilkka Nordström.

Produktionslinje vid OSTP i Jakobstad
Produktionslinje vid OSTP i Jakobstad. Produktionslinje vid OSTP i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman rostfritt stål,Jakobstad,metallindustri

- Nya medarbetare söks hela tiden men det är ett sånt jobb att det går inte bara att hoppa in, det är lärotider och det är inte så enkelt. Det går också upp och ner i branschen och det finns sämre perioder.